Akcija „Darom 2009“ – priartėjimas prie gyvosios gamtos

 

Kovo 18 d., trečiadienį, Mažeikiuose vyko gamtos švarinimo akcijai „Darom 2009“ skirtas renginys. Jame dalyvavo kaimo bendruomenių, mokyklų, jaunimo organizacijų atstovai. Susirinkusiuosius pasveikino ir kuo didžiausios sėkmės palinkėjo Mažeikių rajono savivaldybės meras Vilhelmas Džiugelis.

VšĮ „Darom 2009“ Projektų vadovas Vytautas Krasnickas renginio dalyviams papasakojo, kaip sekasi šią akciją organizuoti visoje Lietuvoje, kokią patirtį yra sukaupę kolegos iš kaimyninių šalių – Latvijos ir Estijos. V. Krasnicko teigimu, akcijos dalyviai dalyvaudami talkose ne tik švarins gamtą. Bus paskelbtas įdomiausių akcijos metu nufotografuotų nuotraukų konkursas, renkama įspūdingiausia šiukšlė ir pan. Akcijos dalyviai galės dalyvauti ne viename konkurse ir tapti jų laimėtojais.
„Darom 2009“ koordinatorė Mažeikių rajone Rūta Končiutė pasakojo apie tai, kas rajone jau padaryta ruošiantis šiai akcijai. R. Končiutė pasidžiaugė rajono seniūnijų seniūnų, gyventojų, mokyklų, bendruomenių, verslininkų iniciatyvomis: „Turime ne tik tvarkytinų teritorijų sąrašą, bet jau žinome, kas tvarkys daugelį užterštų vietų. Noriai į akciją įsijungia mokyklos, bendruomenės, įvairios įstaigos, privačios įmonės. Net trys uždarosios akcinės bendrovės – „Žemaitijos agroprekyba“, „Saurida“ ir „Stronga“ sutiko padėti komunalininkams išvežti surinktas atliekas. Mažeikių verslininkų asociacijai priklausančios įmonės svarsto galimybę paremti akciją maisto produktais, kurie bus skirti talkose dalyvausiantiems vaikams. Didžiulės pagalbos ir palaikymo sulaukiame iš rajono žiniasklaidos priemonių: laikraščių „Santarvė“ ir „Būdas žemaičių“, interneto svetainių – www.mazeikieciai.lt ir www.infomazeikiai.lt, regioninės TV „Roventa“, radijo stočių „Ventus“ ir „Mažeikių aidas“.
Aplinkos apsaugos ir visuomenės sveikatos skyriaus vedėjas Zigmantas Kristutis paaiškino, kodėl negalima deginti atliekų, kokią žalą žmogaus sveikatai daro iš degančių atliekų išsiskiriančios medžiagos.
Apie rajono gamtosauginių mokyklų veiklą ir dalyvavimą gamtos švarinimo akcijoje kalbėjusios darželio-mokyklos „Kregždutė“ direktorės Brigitos Momgaudienės teigimu, per pagarbą gamtai, jos pažinimą, ugdomas vaikų dvasingumas, pilietiškumas, puoselėjamas etnokultūrinis paveldas.
Telšių regioninio atliekų tvarkymo centro Atliekų tvarkymo koordinatorė Mažeikių rajone Asta Kozlovienė supažindino su atliekų tvarkymo sistema Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, papasakojo, kodėl Mažeikių rajone nebeliko sąvartynų, o atliekos vežamos į Plungės rajone esantį Jėrubaičių sąvartyną.
Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Mažeikių rajono agentūros vyr. specialisto Stepono Margaliko teigimu, akcija „Darom 2009“ yra ne darbų prievolė ar seniūnijų aplinkos tvarkymo ir šiukšlių surinkimo planų įvykdymas už metus, bet švietėjiškas, pažintinis pabuvimas gryname ore ir priartėjimas prie gyvosios, mus supančios gamtos su visapusiška nauda.
Renginio pabaigoje organizatoriai atsakė į susirinkusiųjų klausimus. Daugeliui besiruošiančių dalyvauti balandžio 17 – 18 dienomis vyksiančiose talkose labiausiai rūpėjo sužinoti, ar patiems reikės pasirūpinti maišais atliekoms rinkti ir pirštinėmis. Organizatoriai patikino, kad šiomis priemonėmis aprūpins generalinis akcijos rėmėjas, prekybos centrų tinklas IKI. Kiekvienam akcijos dalyviui numatoma perduoti po tris maišus ir pirštinių porą.