Pirmoji kandidatė į prezidentus – konservatorė

 www.alfa.lt

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narė, europarlamentarė Laima Liucija Andrikienė pirmoji pareiškė dalyvausianti artėjančiuose Lietuvos prezidento rinkimuose.
„Bandysiu kandidatuoti Prezidento rinkimuose. Manau, kad tam turiu pakankamai jėgų ir sugebėjimų“, – „Valstiečių laikraščiui“ pareiškė europarlamentarė.

Tėvynės sąjungos vadovas Andrius Kubilius ne kartą yra sakęs, kad partija artėjančiuose rinkimuose greičiausiai nekels savo kandidato ir rems eurokomisarę Dalią Grybauskaitę, jei pastaroji nuspręs kandidatuoti į prezidento postą. Kol kas D. Grybauskaitė savo sprendimo nepaviešino. Apie galimą paramą partijos kolegei L. Andrikienei A. Kubilius kol kas nė neužsiminė.

Savo ruožtu Tėvynės sąjungos krikdemiškoji dalis D. Grybauskaitės kandidatūra ne itin patenkinti, nes ji esą „nepakankamai katalikiškų pažiūrų“.

Socialinių mokslų daktarė Laima Liucija Andrikienė buvo viena iš Tėvynės sąjungos steigėjų, politinėje veikloje dalyvauja nuo pat Sąjūdžio laikų. 1989-1990 m. buvo LTSR Ministrų Tarybos Pirmininko pavaduotojos padėjėja. Išrinkta į Aukščiausiąją Tarybą, 1992-1996 m. ir 1996-2000 m. kadencijų Seimus. Įėjo į VIII Vyriausybę kaip Pramonės ir prekybos, vėliau – Europos reikalų ministrė. 2004 m. išrinkta į Europos Parlamentą.

Antrasis kovo penktadienis – kovo 13 diena – bus paskutinė diena, kuomet partijos ir pavieniai asmenys gali Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikti dokumentus apie kandidatais į prezidentus siekiančius tapti pretendentus.

Pagal Prezidento rinkimų įstatymą, pretendentų būti kandidatais į prezidentus iškėlimas pradedamas ne anksčiau kaip likus 80 dienų (šiuose prezidento rinkimuose tai – vasario 26 diena) ir baigiamas ne vėliau kaip likus 65 dienoms (šįkart tai – kovo 13 diena) iki rinkimų.

Pagal Seimo patvirtintą nutarimą, prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.