Tingi rašyti diplominį darbą – nusipirk?

www.alfa.lt

Artėjant pavasariui dažnam studentui suskausta galvą vien pagalvojus apie bakalauro ar magistro darbo rašymą, o štai internete pilna skelbimų, kuriuose „geradariai“ siūlo „nebrangias, kokybiškas ir greitas“ akademinių darbų rašymo paslaugas. Nors toks verslas draudžiamas Lietuvos Respublikos įstatymų, panašu, kad šių paslaugų poreikis didelis ir darbščiosios mokslo bitutės pluša atsiraitojusios rankoves.
Pabandėme paskambinti keliais prie skelbimų nurodytais telefonais, deja, vos prisistačius, pašnekovai padėdavo ragelį. Neliko kitos išeities, kaip apsimesti potencialia darbo pirkėja.

Prie vieno iš skelbimų „nebrangiai, kokybiškai, greitai“ buvo ilgas sąrašas sričių, pradedant ekonomika ir baigiant istorija. Vos po poros kvietimo signalų atsiliepė mergina, kuri noriai sutiko paaiškinti „nesusipratusiai pirkėjai“, kas ir kaip vyksta.

Prie skelbimo buvo nurodyta, jog bakalauro darbo kaina yra nuo 1000 Lt, o pasiteiravus, kiek galėtų kainuoti 50 puslapių darbas, pašnekovė iš karto pasidomėjo, kokiai įstaigai jis bus rašomas. Anot jos, viena kaina darbų, skirtų kolegijoms ir mažesniems universitetams, o visai kita Vilniaus ir Kauno technologijos universitetams. Kalbėdama apie kainą, mergina pabrėžė, kad svarbu ne tik aukštoji mokykla, kurioje bus ginamas darbas, bet ir pačios temos sudėtingumas, darbo priedai – įvairūs skaičiavimai, diagramos ir pan.

Paklausus, ar visomis skelbime nurodytomis temomis rašo vienas žmogus, pašnekovė patikino, kad jie dirba trise, išankstinio užmokesčio nepageidauja, bet ir apgavikų nepasitaikė. Kalbėdama apie darbų autentiškumą, mergina sakė: „Plagiatą galima greitai patikrinti ir nemanau, kad būtų didelė tikimybė, jog į tą pačią aukštąją mokyklą pateks du identiški darbai, be to, dažniausiai baigiamieji darbai rašomi dalimis, tad užsakovas pats gali įvertinti darbo kokybę. Dažnai tenka ieškoti literatūros pagal baigiamųjų darbų vadovų nuorodas ir iki smulkmenų viską derinti su užsakovu, tad plagiato rizika nedidelė.“

Mokslinius darbus pagal užsakymus rašanti mergina neatskleidė, kiek per mėnesį pavyksta parašyti tokių darbų, anot jos, viskas priklauso nuo sudėtingumo ir apimties, mat referatą kartais įmanoma „iškepti“ per keletą valandų. Pašnekovės teigimu, šis užsiėmimas tikrai pelningas.

Įdomu tai, kad panaršius internete galima aptikti ne tik pavienių entuziastų, kurie siūlosi rašyti mokslinius darbus, bet ir verslo liudijimus įsigijusių asmenų.

Valstybinėje mokesčių inspekcijoje pasidomėjus, ar tokia veikla yra legali, atstovas spaudai Darius Buta sakė: „Nėra tokio verslo liudijimo, kuris leistų rašyti referatus ar diplominius darbus, bet asmuo gali įsigyti verslo liudijimą, kuriame bus nurodyta, kad jis užsiima suaugusiųjų švietimu ar teikia korepetitorių paslaugas. Žinoma, tokios veiklos moralinis aspektas – jau kita tema.“

Į klausimą, ar Valstybinei mokesčių inspekcija domisi tokių „rašytojų“ pajamomis, D. Buta atsakė: „Į gautus pranešimus apie asmenis, kurie vykdo individualią veiklą ir nemoka mokesčių valstybei, mes reaguojame. Juk metų pabaigoje būna teikiamos mokesčių deklaracijos ir gaunami duomenys iš trečiųjų šaltinių, tad jei kyla kokių nors neaiškumų dėl gautų pajamų, valstybinė mokesčių inspekcija privalo tai patikrinti.“

D. Buta neturėjo duomenų apie nubaustus asmenis, kurie nelegaliai vertėsi mokslinių darbų rašymu.

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė spaudai Nomeda Barauskienė, komentuodama situaciją, sakė: „Šiuo metu Seime yra svarstomas naujas Studijų ir mokslo įstatymų projektas, kuriuo remiantis numatoma įsteigti akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus pareigybę. Toks kontrolierius rūpintųsi studentų ir dėstytojų skundais dėl akademinės etikos pažeidimų, tokių kaip plagiatas ar akademinių darbų pirkimas.“

Švietimo ministerijos atstovės teigimu, kovoti su „darbų pardavėjais“ turėtų teisėsaugos institucijos, mat pati ministerija negali užsiimti tokių asmenų paieška ir kontrole.

www.alfa.lt