10 pavojingiausių pasaulio vietų

www.balsas.lt

Jei nesate ekstremalių potyrių ištroškęs turistas, šioje žemėje yra vietų, kurių geriau vengti. Žinoma, spręsti kiekvienam – juk, tikriausiai, jei klausytume visų rekomendacijų, apsiribotume Turkijos paplūdimiais… Tačiau tokį sąrašą pateikia „Forbes“:

1.    Afganistanas (pavojingumo laipsnis – 5 (iš 5))
Jei Talibano ir „Al-Qaedos“ karių neužtenka tam, kad atbaidytų jus nuo kelionės į šią šalį, prisiminkite apie 5-7 mln. žemėje likusių nesprogusių minų. Infrastruktūros šioje šalyje beveik nėra, maisto trūkumas, kaip ir sprogimai Kabule, ypač greta JAV ambasados, – kasdienybė. Kita vertus, už itin nedidelę kainą čia galima įsigyti tikrai vertingų daiktų.

 

2.    Čečėnija (pavojingumo laipsnis – 4)
JAV saugumo departamentas šios šalies piliečiams rekomenduoja nevykti į Čečėniją, o esant reikalui – čia užtrukti kaip įmanoma trumpiau – čia dingo jau ne vienas JAV pilietis. Žinoma, lietuvaičiai nėra taip grobikus masinantys taikiniai, tačiau… Vietinių gaujų vykdomi grobimai čia – kasdienybė.

3.    Kolumbija (pavojingumo laipsnis – 4)
Keliautojai šioje šalyje gali „rinktis“ iš daugelių galimų grėsmių: pagrobimo, vietinių avialinijų lėktuvo užgrobimo, apiplėšimo bei nužudymo… Tarp šalies turtingųjų populiaru samdytis asmens sargybinius bei važinėti sprogimui atspariomis mašinomis. JAV valstybės departamento duomenimis, tikimybė būti pagrobtam Kolumbijoje – didesnė nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje. 2002-aisiais buvo pranešta apie daugiau nei 3 000 žmonių dingimą.

4.    Kongas (pavojingumo laipsnis – 5)
Nors pilietinis karas Kongo Demokratinėje Respublikoje baigėsi, tačiau neramumai tęsiasi. Praėjusį balandį čia nužudyti šeši Raudonojo Kryžiaus darbuotojai, gegužę pagrobta daugiau nei 20 pervežimų kompanijos darbuotojų. Be to, pasienyje tebesitęsia kovos su Ruandos ir Burundžio sukilėliais. Ginkluotas apiplėšimas, mašinos pagrobimas ir apšaudymas – kasdieniai reiškiniai.

5.    Irakas (rizikingumo laipsnis – nežinomas)
Dėl akivaizdžių priežasčių vykti čia itin nerekomenduojama…

6.    Izraelis (rizikingumo laipsnis – 3)
Nuo 2000 rugsėjo čia įvykdyta 70 palestiniečių savižudžių sprogdinimų. Šiuo metu padėtis itin įtempta. Keliautojams patariama vengti didelių susibūrimų, autobusų, parduotuvių centrų, restoranų, klubų (įdomu, kas lieka?..)

7.    Šiaurės Korėja (rizikingumo laipsnis nežinomas)
„Forbes“ klausia: „Vyriausybė – totalitarinė, žmonės badauja, viešbučiai – baisūs… Kas galėtų norėti keliauti į šią šalį?“ Prie to prisideda branduolinė krizė bei itin griežti apribojimai turistams – jie gali būti suimti už apsipirkimą ne turistinėse vietose bei už „nepagarbos“ lyderiams demonstravimą.
Na, „Forbes“ lieka „Forbes“, tačiau A. Mamontovas čia buvo, grįžo gyvas, o keliauti tik dėl viešbučių… Kita vertus, džiaugsmas būti suimtam dėl vienos iš čia išvardytų priežasčių – menkas.

8.    Pakistanas (rizikingumo laipsnis – 4)
Užsieniečiai, ypač krikščionys, šioje šalyje „populiarūs“ grobikų taikiniai. Čia ne sykį buvo užpulti Islamabado protestantų bažnyčios lankytojai ir žmonės, esantys krikščionių ligoninėje Taxiloje.

9.    Papua Naujoji Gvinėja (rizikingumo laipsnis – 3)
Nors Papua Naujojoje Gvinėjoje vis dar pasitaiko kanibalizmo atvejų, rūpintis dėl galimybės tapti pietumis derėtų paskutinėje vietoje. Daug rimtesnį pavojų kelia nusikaltimai, vykdomi vietinių gaujų. Šalyje, kurioje gyvena beveik 4 mln. gyventojų, tėra 4 800 policininkų… Keliautojams rekomenduojama viešbučių tarnautojų paprašyti ant langų tvirtinamų grotų – jos turėtų padėti išvengti įsilaužėlių.
Kita vertus, povandeninis nardymas čia – neprilygstamas.

10.    Jemenas (rizikingumo laipsnis – 4)
Ilgą laiką kamuotas pilietinio karo, Jemenas ir šiandien nėra rami vieta. „Grasiausi“ įvykiai – 16 turistų pagrobimas 1998-aisiais, trijų misionierių nužudymas praėjusį gruodį ir prancūzų naftos tanklaivio apšaudymas, kainavęs jūreivio gyvybę. Didžiausios grėsmės keliautojams – pagrobimas ir mašinų vagystės.

www.balsas.lt