„Iki“, „Rimi“ ir „Maxima“ mišrainėms ateina galas

www.alfa.lt

Dėl pažeidimų pirmadienį apribojama keturių didžiausių šalies prekybos tinklų kulinarijos cechų veikla, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Šiuose cechuose pagamintą produkciją bus galima realizuoti tik tame pačiame prekybos centre, jos nebus galima išvežti į kitas tinklų parduotuves.
VMVT sprendimu, prekybos tinklas „Iki“ turės apriboti cechų veiklą Marijampolėje bei Kaune, „Maxima“ – Klaipėdoje, „Rimi“ – Kaune. Tarnyba praneša, kad šie cechai neatitinka maisto produktų apsaugos reikalavimų. Jos teigimu, net 60 proc. tikrintų cechų rasta pažeidimų.

Pasak VMTV Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo Egidijaus Simonio, visuose maisto gaminimo cechuose buvo nustatyti panašūs pažeidimai, pavyzdžiui: maisto produktai, skirti tiesioginiam vartojimui, ir žaliavos transportuojami per tą pačią patalpą, koridorių, iš žaliavos šaldymo kameros patenkama tiesiai į pagamintų produktų gamybines patalpas. Žuvų žaliavų pakuotės nuimamos ant gamybinio stalo, paukštienos – šaldytuve, o ne tam skirtose vietose.

Nėra fiksuojami patalpų ir įrangos valymas ir dezinfekcija, neužtikrintas visų gamybai naudotų mėsos ir žuvies partijų atsekamumas, netinkamose vietose laikomos žaliavos ir atliekos. Trūksta tinkamai įrengtų patalpų darbuotojų persirengimui, pakavimo medžiagų laikymui.

„Faktiškai jiems išlieka galimybė gaminti ir parduoti tame pačiame prekybos centre, tačiau atmetama galimybė išvežti į kitus prekybos centrus, tai yra savo tinkle į mažesnias parduotuves“, – Alfa.lt teigė E.Simonis. – Dabar gaminamos produkcijos kiekiai viršija tų patalpų gamybinius pajėgumus – ir įranga, ir patalpos yra per mažos, o pagamina didelius kiekius, tad automatiškai, jeigu išlieka galimybė parduoti tame pačiame prekybos centre, asortimento kiekis bus mažesnis ir tos patalpos atitiks reikalavimus.“

Žada pašalinti pažeidimus

Prekybos tinklų atstovų teigimu, jie tikisi, kad aptiktus pažeidimus bus galima sutvarkyti ir cechų uždarinėti nereikės.

„Šiuo metu laukiame VMVT išaiškinimų, kurioje vietoje jie rado pažeidimų ir kurią dalį turėtume uždaryti, nes kol kas jų neturime. Laukiame detalių, bandysime kalbėti, tikimės konstruktyvaus bendradarbiavimo, tikrai tuos trūkumus naikinsime“, – Alfa.lt teigė „Rimi“ atstovė spaudai Rasa Juodkienė.

Pasak jos, jeigu cechą vis dėlto reikėtų uždaryti, tai sukeltų daug nesklandumų tiek prekybos centrui, tiek pirkėjams: „Jeigu tų trūkumų panaikinti bus neįmanoma, būsime priversti atleisti žmones. Tikimės, kad šio sprendimo priimti nereikės. Antras dalykas, artimiausiu metu mes susitiksime su investuotojais dėl centrinės virtuvės, tad labai tikimės, kad tie sprendimai jų neišgąsdins ir jie nepakeis savo nuomonės ir planų investuoti čia.“

Pasak R. Juodkienės, jeigu reikės uždaryti cechą (-us), dėl to nukentės pirkėjai, nes prekybos centras nebeturės galimybės pateikti šviežios produkcijos į kai kurias parduotuves.

„Tik dar neaišku, į kurias, nes dar negavome jokių detalių. Tuo labiau, kad buvo gauti tik keli skundai iš veterinarijos tarnybos dėl mūsų prekybos centro parduotuvių ir nė vienas iš jų nebuvo patvirtintas, tai reiškia, kad išlaikome aukštus kokybės reikalavimus“, – tikino „Rimi“ atstovė.

„Maxima LT“ atstovų teigimu, bendrovei yra pateiktos pastabos ir rekomendacijos, siekiant, kad čia gaminamas ir išvežiojamas maistas atitiktų aukštus kokybės standartus ir ji įsipareigojo į tai atsižvelgti. „Ėmėmės iniciatyvos operatyviai išspręsti iškilusias problemas ir užtikrinti, kad pirkėjams tiekiami produktai būtų visada saugūs ir kokybiški. Šiuo metu aktyviai bendradarbiaujame su Valstybinėsi maisto ir veterinarijos tarnybos vadovais ir specialistais“, – teigia „Maxima Lt“ Kokybės valdymo departamento direktorė Deimantė Mitkuvienė.

„Maxima LT“ teigia, kad kol kas nėra gavusi jokių oficialių raštų ar nurodymų iš VMVT apie jau esamą arba planuojamą cechų uždarymą, o maisto gamyba ir maisto išvežimas nė viename iš bendrovei priklausančių kulinarijos cechų nėra sustabdytas ar apribotas.

Pasak VMVT atstovo E.Simonio, iš viso buvo patikrinti 6 iš 14 cechų, tik du iš jų ir toliau galės veikti, kaip anksčiau – „Palink“ cechas Klaipėdoje, Taikos prospekte, ir bendrovės „Eiginta“ cechas Kaune.

„Pažeidimai užfiksuti pagrindiniuose konstrukciniuose reikalavimuose, ką prekybos tinklai pašalinti nelabai galės“, – sakė VMVT atstovas E.Simonis. Tarnyba reikalauja, kad kulinarijos gaminių gamyba pagal europietišką praktiką būtų atskirta nuo realizavimo.

Didžiausias Lietuvoje mažmeninės prekybos tinklas „Maxima LT“ planuoja, kad kulinarijos produktų gamybą bendrovei ateityje užtikrins partneriai. Tuo tarpu prekybos tinklas „Iki“ žada šiemet pastatyti vieną kulinarijos cechą, kuris gaminiais aprūpintų visas tinklo parduotuves.

„Rimi“ tinklas taip pat turi parengęs ir suderinęs projektą naujo centralizuoto kulinarijos cecho statybai. Tuo metu „Norfos“ tinklui maisto produktus teikia savininkų valdoma bendrovė „Rivona“ iš kulinarijos cecho Rokiškyje.