Prieš Naujuosius – kelionių bumas

alfa.lt 

Artėjant Naujiesiems metams, kelionių organizatoriai trina rankas – naujametinių kelionių bumas šiemet jaučiamas kaip ir kasmet. Lietuviai gruodžio pabaigoje traukia į šiltuosius kraštus, jau keletą metų populiariausiomis kelionių kryptimis išlieka Egiptas ir Kanarų salos, neatsilieka ir Europos sostinės. Tačiau oro linijos ekonominį sunkmetį pajuto labiau – lėktuvų keleivių, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo iki 30 proc.

Populiariausi – šiltieji kraštai

Pasak kelionių centro „Megaturas“ direktoriaus Eugenijaus Morkūno, populiariausios kelionių kryptys kalėdiniu ir naujametiniu laikotarpiu yra į šiltuosius kraštus – Egiptą, Kanarų salas, Tailandą, Arabų Emyratus. Lietuvius taip pat domina kelionės į Laplandiją bei Europos sostines – Paryžių, Romą, Prahą, Vieną, Budapeštą. Tradiciškai žiemą paklausūs slidinėjimo kurortai Austrijoje, Slovakijoje ir Italijoje.

Keleivius skraidinančių oro bendrovių atstovų teigimu, daugiausia antroje gruodžio pusėje iš Lietuvos skrendama į Europos sostines bei slidinėjimo kurortus. Pasak „flyLAL Group“ komunikacijos vadovės Gintarės Rimkuvienės, daugiausia keleivių minėtų laikotarpiu skrenda į Londoną, Amsterdamą, Maskvą ir Madridą.

„Per šventes žmonės dažnai skrenda slidinėti, labai populiarūs yra skrydžiai į Miuncheną, Milaną“, – pasakojo „airBaltic“ viešųjų ryšių koordinatorė Rosita Sakalauskaitė. Pasak jos, Vilnius taip pat neatsilieka – ypač daug šiuo metu sulaukiama keleivių iš Londono.

Vietų liko nedaug

Pasak keliones organizuojančių ir jas platinančių įmonių atstovų, keleivių srautas kalėdiniu ir naujametiniu laikotarpiu išliko panašus arba sumažėjo labai nežymiai. Siekiantiems šiuo metu užsisakyti kelionę derėtų suskubti, nes į populiariausias šalis jos jau yra išpirktos arba liko keletas laisvų vietų.

,,Nepaisant tam tikro ekonominio sąstingio, naujametinių kelionių bumas, kaip ir kasmet, jaučiamas ir šiemet. Kol kas nepastebėjome, kad tendencijos kuo nors skirtųsi nuo pernai. Jau dabar išpirkti aukščiausios kokybės viešbučiai Kanarų salose, taip pat Hurgados ir Šarm El Šeicho kurortuose. Kai kurie viešbučiai taip gerai perkami, kad netrukus bus stabdomas pardavimas, nes visi kambariai bus parduoti“, – pasakojo „Novaturo“ rinkodaros ir viešųjų ryšių direktorė Brigita Sabaliauskaitė.

„Laisvų vietų šventinėms kelionėms šiandien jau nebėra į Kanarų salas, keletas vietų liko į Egiptą, Tailandą ir Kubą“, – tikino kelionių centro „Megaturas“ direktorius E. Morkūnas. Pasak jo, didesnį pasirinkimą turi keliautojai, norintys vykti į Europos miestus autobusu, šiuo metu yra daugiau įvairių pasiūlymų.

Didesnę įtaką sunkmetis padarė oro linijų klientų skaičiui. „airBaltic“ atstovė teigia, kad sumažėjimas jaučiamas, nors ir nėra labai žymus. „flyLAL Group“ atstovės išvados pesimistiškesnės: „Žinoma, jaučiamas keleivių srauto sumažėjimas. Jis visą laiką būna mažesnis žiemos sezonu, bet šiemet tas sumažėjimas dar ryškesnis. Tai, aišku, susiję su krizės padariniais. Keleivių srautai mažėja apie 30 proc.“, – teigė G. Rimkuvienė.

Keleivių norai nesikeičia

Kelionių paslaugas teikiančių įmonių atstovų teigimu, keliautojų iš Lietuvos prioritetai iš esmės nesikeičia – dominuoja tos pačios šalys, kelionėms išleidžiamos sumos. Pasak jų, kalėdinio ir naujametinio laikotarpio kelionės pabrango nežymiai, iki 10 proc.

Šiuo metu dažniausiai pasirenkama septynių nakvynių (aštuonių dienų) kelionė. Dažniausiai išleidžiama suma vienam žmogui, pasak „Novaturo“ atstovės, yra 1600–2200 Lt, „Megaturo“ direktoriaus teigimu – 1000–1500 Lt.

Norintiems keliauti pigiau derėtų pasidomėti vykdomomis akcijomis, „karštais pasiūlymais“. Šiemet kai kurios kelionių agentūros prekybos centruose vykdo akciją „Šventiniais savaitgaliais keliones pirk pigiau“, tad perkant savaitgalį, pavyzdžiui, septynių dienų kelionę į Egiptą galima užsisakyti nuo 800 Lt, savaitgalį Paryžiuje – nuo 980 Lt.