Valstybė garantuoja žmonių indėlių saugumą

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Ministru Pirmininku Andriumi Kubiliumi, Lietuvos banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku ir finansų ministre Ingrida Šimonyte aptarė, kaip sustabdžius banko „Snoras” veiklą užtikrinti veiksmingą banko klientų ir visuomenės interesų apsaugą.

 

Prezidentės teigimu, Lietuvos bankas ir šalies Vyriausybė atliko įstatymų numatytą pareigą ir ėmėsi visų reikalingų veiksmų, kad užkardytų dėl neatsakingos banko „Snoras” veiklos šalies finansų sistemai ir indėlininkams kilusias grėsmes bei užtikrintų šalies bankų sektoriaus stabilumą ir patikimumą.

 

„Įvertinusi Lietuvos banko ir Vyriausybės pateiktą informaciją, visiškai palaikau sprendimą perimti banko „Snoras” valdymą į valstybės rankas. Lietuvos bankas laiku užkirto kelią neatsakingai banko veiklai ir apsaugojo šiam bankui savo pinigus patikėjusius žmones ir verslą nuo galimų nuostolių”, – teigia Prezidentė.

 

Vyriausybė ir Lietuvos bankas užtikrino, kad imtasi visų priemonių greitam banko pertvarkymui, kad jis galėtų tęsti darbą ir žmonės kaip galima greičiau galėtų naudotis banko paslaugomis. Banko pertvarkai pasirinktas saugiausias ir greičiausias, daugelyje šalių išbandytas kelias.

 

Šalies vadovė ragina Seimą nedelsiant, skubos tvarka, priimti sklandžiai probleminio banko pertvarkai būtinus teisės aktus.

 

Šiuo metu situacija yra kontroliuojama – visi indėliai, siekiantys 345 tūkst. litų, yra apdrausti, ir įsipareigojimus dėl šių indėlių saugumo prisiima valstybė. Tai užtikrina Lietuvoje galiojanti ES bendra indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo tvarka.

 

Lietuvos banko vadovas patikino, kad probleminis buvo tik šis bankas, kiti šalies bankai dirba normaliai.

 

Prezidentės teigimu, nedelsiant turi būti įvertinti ir banko problemas sukėlusių asmenų veiksmai bei atsakomybė.

 

{parasas}