Lietuvos miestai ir kaimai rengiasi istoriniam įvykiui

Alytausgidas.lt

 

Praėjus tūkstančiui metų po pirmojo Lietuvos vardo paminėjimo istoriniuose šaltiniuose, Lietuvos vardas skambės aplink pasaulį. Liepos 5 dieną, 21 valandą Lietuvos laiku pasaulio lietuviai giedos savo himną taip, kaip dar niekada negiedojo. Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos išvakarėse „Tūkstantmečio odisėjos” pakviesti pirmą kartą istorijoje vienos tautos žmonės vienu metu visame pasaulyje giedos savo valstybės himną, pranešdami apie Lietuvos vardo tūkstantmetį.

 

Idėja savo himnu apjuosti viso pasaulio tautiečius gimė „Tūkstantmečio odisėjos” buriuotojams lankantiems pasaulio lietuvių bendruomenes. Šiuose tautiečių susitikimuose savaime iš lūpų liedavosi: „Lietuva, Tėvyne mūsų…”, o akyse telkdavosi ašaros.

Pradžioje nedrąsi idėja, suradusi daugybę gerbėjų, išaugo į pilietinę iniciatyvą. Šiuo metu apjuosti pasaulį „Tautiška giesme” ruošiasi žmonės Lietuvos miesteliuose ir kaimuose, lietuvių bendruomenės užsienyje, žymiausi mūsų šalies kultūros atstovai, muzikantai ir sportininkai, moksleiviai ir Dainų šventės dalyviai. Visi jie liepos 5 dieną, 21 valandą Lietuvos laiku nutrauks savo darbus, koncertus ar treniruotes ir uždėję ranką ant širdies giedos Lietuvos himną.

 

Prie šios pilietinės iniciatyvos Lietuvos miestai prisijungs įvairiausiais būdais: vilniečiai bursis prie naujai atidengiamo V.Kudirkos paminklo ir himną dainuos kartu su choru „Ąžuoliukas”, kauniečiai „Tautiškąją giesmę” giedos padedami trijų baritonų Lietuviškos muzikos vakaro metu prie Kauno pilies, pajūrio gyventojai bursis skvere prie Nidos uosto, prie Juodkrantės bendruomenės namų ir Preilos-Pervalkos bendruomenės namų. Klaipėdos kruizinių laivų terminale, kur vyks aplink pasaulį apiplaukusios „Tūkstantmečio odisėjos” sutiktuvės, iš visos Lietuvos susirinkę žmonės taip pat įsijungs į aplink pasaulį skambantį chorą.

 

Nuo didžiųjų Lietuvos miestų neatsilieka ir mažesni šalies miesteliai: druskininkiečiai himną giedos savo miesto Pramogų aikštėje, kelmiškiai Atgimimo aikštėje, o kupiškėnai savo dainomis žada pasauliui apie Lietuvą priminti nuo piliakalnio supami laužų.

 

Odisėjos organizatoriai džiaugiasi ir dėl liepos 5 d. organizuojamos patriotinės iniciatyvos dalyvių išradingumo – Puvočių (Varėnos raj.) moterų ansamblis, pasipuošęs autentiškais tautiniais rūbais „Tautiškąją giesmę” giedos prie senovinio savo kaimo svirno, o Ceikinių miestelio (Ignalinos raj.) gyventojai įsilies į prasmingą akciją kartu su trijų kartų – trijų kolektyvų balsais. Šio miestelio kultūrinio gyvenimo puoselėtojai – net trijų kartų muzikiniai kolektyvai – tai kaimo kapela „Keiziai”, folkloro ansamblis „Babutės kuperkas” ir vaikų ir jaunimo muzikos ansamblis „Iuventus.

 

Video kameros užfiksuos Lietuvos himno giedojimo vaizdus įvairiose lietuvių bendruomenėse ir jie bus sujungti į vieną kūrinį, kuris bus transliuojamas liepos 6 d. per TV3.

 

Projekto organizatoriai informuoja – jei negali būti savo miesto ar kaimo pagrindinėse aikštėse, suburk savo šeimą, kaimynus, draugus ir giedokite Lietuvos himną savo kieme, gatvėje ar tiesiog plaukdami baidare ežero viduryje.

 

www.alytausgidas.lt