Šiandien Prezidentas Valdas Adamkus pasirašė įstatymą dėl Energetikos ministerijos įsteigimo

Penktadienis, sausio 23 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus pasirašė įstatymą dėl Energetikos ministerijos įsteigimo.

Šalies vadovas priėmė šį sprendimą, nes yra įsitikinęs, kad energetinio saugumo iššūkių akivaizdoje Lietuvai reikalinga už energetikos politiką atsakinga institucija. Vyriausybė ir Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius asmeniškai užtikrino Prezidentą, kad Ūkio ministerijos pagrindu kuriamos naujos struktūros veiklai nereikės papildomų biudžeto lėšų ir nebus plečiamas biurokratinis aparatas.

Prezidentas V. Adamkus nuolat primindavo vykdomajai valdžiai, jog ši vėluoja įgyvendinti Lietuvai labai svarbius energetikos projektus, kurie sudarytų sąlygas įsilieti į Europos Sąjungos energetikos rinką ir turėti alternatyvių elektros ir gamtinių dujų tiekimo šaltinių.

  „Lietuva yra pagrįstai kritikuojama dėl nesugebėjimo savo ūkyje pritaikyti šilumą taupančių technologijų – lėtai apšiltinami daugiabučiai namai, neefektyviai naudojama energija, sudaroma daugybė kliūčių alternatyviai energetikai plėtoti“, – pabrėžia Prezidentas V.Adamkus.

Dėl šių priežasčių, šalies vadovo nuomone, yra prasminga steigti Energetikos ministeriją, nes nauja institucija būtų atsakinga už strateginius Lietuvos uždavinius – kuo spartesnį elektros tiltų į Lenkiją bei Švediją tiesimą ir naujos atominės elektrinės statymą. Jau šiemet iš naujos ministerijos laukiama konkrečių rezultatų – politinio sprendimo dėl elektros kabelio tiesimo į Švediją ir konkrečių elektros tilto Lietuva – Lenkija statybos darbų bei baigti derybas su regiono partneriais dėl naujos modernios atominės elektrinės statybos.

„Tikiuosi, kad dabar Ūkio ministerija savo veiklą pirmiausia nukreips verslo saulėtekiui skatinti, o ne jį aptarinėti, kaip buvo iki šiol. Verslui mažins biurokratinę ir administracinę naštą, kuri ypač slegia ir riboja smulkiųjų verslininkų  iniciatyvas“,  – sako Prezidentas V.Adamkus.

Šalies vadovas atkreipia Vyriausybės dėmesį į tai, kad šiuo visuotinio taupymo metu naujos institucijos įkūrimas neturi tapti pretekstu gausinti valdininkiją, pradėti ministerijų perkėlimus ar pavadinimų kaitaliojimus.

Prezidentas pabrėžia, kad Energetikos ministerijos steigimas yra išskirtinis atvejis, kuriam pateisinti turi būti naikinamos neefektyviai dirbančios ar funkcijas dubliuojančios institucijos.

 „Pasirašau šį įstatymą, nes noriu tikėti Vyriausybės atsakingumu įgyvendinant sunkmečio įveikimo programą ir jos pažadais, tarp kurių yra ir skubiai priimtų įstatymų abejotinų nuostatų taisymas, – sako Prezidentas V.Adamkus. –   Atidžiai stebėsime Energetikos ministerijos veiklą, ar pasitvirtins valdžios žodžiai – nė vieno papildomo lito iš valstybės piniginės.“