Pedagogai ir sveikatos priežiūros specialistai gilino žinias apie lytinį švietimą

Sausio 13 d., pirmadienį, vyko baigiamasis projekto „Lytinė reprodukcinė sveikata jaunimui“ seminaras. Projekto rengėjai ir organizatoriai – Mažeikių gydytojų paramos fondas ir Mažeikių rajono savivaldybės administracijos specialistės Loreta Rubežienė bei Aušra Čėsnienė.
Projektui įgyvendinti iš Savivaldybės Nevyriausybinių organizacijų projektų rėmimo lėšų skirta apie keturis tūkstančius litų. Iš šių lėšų buvo surengti seminarai mokyklose dirbantiems socialiniams pedagogams, visuomenės sveikatos priežiūros specialistams, 5-8 klasių vadovams. Seminarus vedė lektorė Esmeralda Kuliešiūtė, Vilniuje veikiančios Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorė.Pasak L. Rubežienės, mokymų tikslas – suteikti informacijos ir žinių apie lytinę sveikatą, lytinį švietimą, lytinio brendimo ypatumus, kaip ir kada kalbėtis su jaunais žmonėmis jiems rūpimais lytinio švietimo klausimais.

Dvi dienas vykęs pirmasis seminaras socialiniams pedagogams sulaukė labai gerų dalyvių įvertinimų, todėl buvo nuspręsta mokymus tęsti kitiems specialistams.
„Jauni žmonės susiduria su daugybe problemų: prievarta, seksualinis išnaudojimas, ankstyvi lytiniai santykiai, ankstyvas nėštumas bei gimdymas, homoseksualumas, pornografija ir t. t. Daugelis vaikų ir jaunuolių kai ką sužino iš tėvų, kai ką pamato per televiziją. Mokymo programose numatyta nuo pat pirmos klasės dalį pamokų skirti lytiniam švietimui. Kaip informacija perduodama mokiniams – priklauso nuo pačių mokytojų. Seminarų dalyviai pripažino, kad tai sunki tema ir kad mokytojui ar socialiniam pedagogui nėra lengva peržengti barjerą, kadangi vyresnioji karta buvo auklėjama kitaip“, – dalijosi mintimis L. Rubežienė.
Kovo mėnesį planuojama surengti susitikimą su atstovais iš visų šiuose seminaruose dalyvavusių grupių ir parengti pilotinę lytinio švietimo programą.