Nuo liepos – už automobilį po 15–20 litų kas mėnesį, žada Kubilius

alfa.lt

Liepą planuojamas įvesti gyventojų mokestis už automobilius sieks apie 15–20 litų per mėnesį. Kada mokestis bus mokamas, dar nežinia. Tarp svarstomų variantų – mokestis registruojant automobilį, mokestis techninės apžiūros metu, taip pat mėnesinis ar metinis mokestis.

 

„Kalbėdami apie visuotinį automobilių apmokestinimą, mes galime prognozuoti, kad toks apmokestinimas kainuotų vienam automobiliui per mėnesį maždaug 15–20 litų, arba 150–200 litų per metus. Tai vidutinis įvertinimas. Maždaug tokios apimties. Tai atitiktų europinę praktiką, kokia yra daugelyje Europos šalių, daugelyje kitokių valstybių. Svarstysime projektus, atsakingai tardamiesi su automobilių vartotojais, pardavėjais“, – sakė premjeras Andrius Kubilius pirmadienį spaudos konferencijoje.

 

Šį apmokestinimą planuojama svarstyti kovą, iki tol sistemą ruoš vyriausybės darbo grupė.

Premjeras dar nežino, kada mokestis būtų mokamas.

 

„Geriausia mokėti kas dieną – išeitų po pusę lito, – juokauja jis. – Jei rimtai, gali būti įvairių variantų, yra registracijos metodas – registruojant sumokama ženklesnė suma, gali būti techninių apžiūrų metu. Bet tai techninis reikalas.“

 

Nuo sausio 1 dienos bus pradėtas rinkti mokestis už automobilius, kuriuos naudoja juridiniai asmenys. Tai – 150 litų per mėnesį. Šis mokestis taip pat turėtų kisti nuo liepos.

 

Anksčiau susisiekimo ministras Eligijus Masiulis yra žadėjęs, jog mokestis už automobilius gyventojams turėtų būti diferencijuojamas, pvz., pagal automobilio amžių (už naujesnius – mažiau) ar pagal jo taršumą (taršesniems – didesni mokesčiai).