Šiandien minint "Krištolinės nakties" 70-tąsias metines 18 val. įsižiebė žvakės

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti (toliau – Tarptautinė istorinio teisingumo komisija) kartu su tolerancijos ugdymo centrais inicijuoja „Krištolinės nakties” įvykių minėjimą Lietuvoje. Vilniuje žvakės bus uždegamos šiandien (lapkričio 9 d.) 18 val. prie Vilniaus choralinės sinagogos (Pylimo g. 39). Prieš 70 metų – 1938 m. lapkričio 9-10 d. naktį – nacistinėje Vokietijoje prasidėję masiniai išpuoliai prieš žydus simbolizavo naują rasistinės politikos etapą ir gavo”Krištolinės nakties” (vok. Kristallnacht) pavadinimą, nes niokojant sinagogas ir kitą žydų turtą gatvės buvo nusėtos šukėmis.

Š.m. lapkričio 9 d. (sekmadienį) 18 val. prie Lietuvos miestuose esančių sinagogų, maldos namų, žydų mokyklų ar kitų žydų bendruomenei svarbių pastatų Tolerancijos ugdymo centrų ir mokyklų mokytojai bei moksleiviai uždegė žvakutes, taip prisimindami įvykius, kurie davė pradžią žydų genocidui Europoje, parodydami pagarbą Holokausto aukoms, atkreipdami visuomenės dėmesį į rasizmo, ksenofobijos ir antisemitizmo keliamus pavojus ir kas atsitinka kai visuomenė netinkamai reaguoja ir neužkerta kelio pirmosioms to apraiškoms.

Ši solidarumo ir atminties akcija Lietuvoje organizuojama tuo pačiu metu kaip ir kitose pasaulio šalyse – tai yra didelės tarptautinės akcijos dalis. Taip siekiama neleisti plisti rasizmo, antisemitizmo ir ksenofobijos virusui, kurių apraiškų, deja, esama ir Lietuvoje. Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos iniciatyva paminėjimo renginiai vyks visoje Lietuvoje – Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Alytuje, Radviliškyje, Trakuose, Telšiuose, Kėdainiuose, Ukmergėje, Radviliškyje, Druskininkuose, Biržuose, Prienuose – renginiuose dalyvaus daugiau nei dešimtys tolerancijos ugdymo centrų ir mokyklų bei šimtai moksleivių. Jų dėka, žvakutės Lietuvoje užsidegs net 21 Lietuvos vietovėse.

„Krištolinė naktis” – 1938 m. lapkričio 9 -10 naktį – išpuoliai prieš žydus Vokietijoje, kurių metu buvo nužudyta daugiau kaip 90 žmonių ir padegta šimtai sinagogų. Niokojant žydų turtą gatvės buvo nusėtos šukėmis, todėl prigijo „Krištolinės nakties” (vok. Kristallnacht) pavadinimas. Šio įvykio pretekstas – Vokietijos žydo Hirscho Grynszpano pasikėsinimas į Vokietijos diplomatą E. vom Rathą Paryžiuje. H. Grynszpaną sukrėtė, jog jo tėvus SS iškeldino prievarta į Lenkiją. Lapkričio 9 d. vom Rathas mirė Paryžiuje, o Hitlerį apie tai žinia pasiekė Miunchene. Jis ir davė įsakymą visoje Vokietijoje (taip pat aneksuotoje Austrijoje bei Čekoslovakijos Sudetų krašte) surengti teroro akciją. Po „Krištolinės nakties” 20 000 žydų buvo suimti ir įkalinti koncentracijos stovyklose Dachau, Buchenvalde ir Zachsenhauzene. Krištolinė naktis tapo nacistinės Vokietijos fizinio žydų naikinimo politikos pradžia.

Akciją Vilniuje Tarptautinė istorinio teisingumo komisija organizuoja bendradarbiaudama su Lietuvos žydų bendruomene.