Lietuvoje – jau 10 vadinamojo kiaulių gripo atvejų

Bernardinai.lt

 

Lietuvoje patvirtinus dar 3 naujojo gripo A(H1N1)v atvejus, iš viso skaičiuojama 10 susirgimų šia liga.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro duomenimis, vilnietė, liepos 18 dieną grįžusi iš užsienio, pajuto gripo požymius ir kreipėsi į Respublikinę tuberkuliozės ir infekcinių ligų ligoninę.Čia jai skirtas gydymas, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

 

Marijampolietis sunegalavo prieš grįždamas iš užsienio – jo sveikata pablogėjo lėktuve, temperatūra perkopė 39 laipsnius Celsijaus, skaudėjo gerklę, maudė raumenis. Ligonis buvo hospitalizuotas Kauno antrojoje klinikinėje ligoninėje, o po kelių dienų išleistas ambulatoriniam gydymui į namus.

 

Trečioji naujojo tipo gripu ne Lietuvoje užsikrėtusi Kauno gyventoja konsultavosi Kauno antrojoje klinikinėje ligoninėje, jai skirtas antivirusinis gydymas namuose. Šiuo metu atliekami šių piliečių ir jų kontaktinių asmenų epidemiologiniai tyrimai.

 

Liepos 22-osios duomenimis, Europoje užregistruota 17,7 tūkst. susirgimų A(H1N1)v gripu, iš jų 33 atvejai baigėsi mirtimi. Per pastarąsias 24 valandas Europos valstybėse užregistruoti 552 nauji susirgimų atvejai. Likusioje pasaulio dalyje sergančiųjų naujojo tipo gripu yra 129 tūkst. (817 mirties atvejų), per parą užregistruoti 2313 nauji susirgimo atvejai.

 

Plintantis gripo A(H1N1)v virusas – naujas gripo viruso subtipas, sukeliantis žmonių susirgimus. Jo sudėtyje yra kiaulių, paukščių ir žmonių gripo viruso genų segmentų. Tokios genetinės sudėties gripo virusas niekada anksčiau nebuvo nustatytas.

 

Gripo A(H1N1)v virusas skiriasi nuo kiaulių gripo virusų. Kiaulių gripas – ūmi kiaulių kvėpavimo takų liga, sukelta A tipo gripo viruso. Kiaulių gripu retai gali užsikrėsti žmonės. Apie 1950 metus buvo nustatyti žmonių susirgimai kiaulių gripu, tačiau kiaulių gripas neplinta nuo žmogaus žmogui. Naujasis gripo A(H1N1)v virusas plinta tarp žmonių: tai yra, sergantis žmogus užkrečia kitus žmones.

 

Kiaulių gripo pandemiją Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė birželio 11 dieną, ekspertams nustačius, kad ligos protrūkis dėl savo geografinio išplitimo masto pasiekė pandemijos statusą.

 

Siekiant sumažinti riziką užsikrėsti gripu, medikai rekomenduoja vengti kontaktų su galimai sergančiais žmonėmis, dažnai plautis ar dezinfekuoti rankas, vengti liesti akis, nosį ar burną.

 

Kiaulių gripo simptomai yra tokie patys, kaip ir būdingi kitų rūšių virusams – pakilusi temperatūra, sloga, gerklės skausmas, kosulys, nuovargis, raumenų skausmai. Kartais sergant gripu gali išsivystyti sunkios komplikacijos. Šiuo metu kuriama vakcina nuo naujojo gripo viruso.

 

www.bernardinai.lt