Konstitucijos egzamino finalas


Spalio 25 d. Vilniuje įvyks baigiamasis Konstitucijos egzamino etapas, kuriame dalyvaus savivaldos politikai, geriausiai Konstituciją žinantys gyventojai ir asmenys, šiuo metu esantys pataisos įstaigose.

Į finalą, kuris vyks Teisingumo ministerijoje, atvyks 47 savivaldos politikai iš 42 savivaldybių. Daugiausiai pasiuntinių laukiama iš Klaipėdos miesto savivaldybės, kur egzamino pirmajame etape vienodą geriausią rezultatą (po 25 teisingus atsakymus į testo klausimus) surinko trys politikai. Beje, praėjusiais metais būtent Klaipėdos miesto savivaldybė tapo lydere pagal politikų aktyvumą (egzamine dalyvavo 10 savivaldybės tarybos narių).

Spalio 25 d., šeštadienį, Mažeikių Gabijos gimnazijos moksleivė Greta Dargytė taip pat dalyvaus Vilniuje, Teisingumo ministerijoje vyksiančiame Konstitucijos egzamino finale. 

 

Po du savivaldos politikus į egzamino finalą pateko iš Jurbarko, Pasvalio rajonų ir Vilniaus miesto. Druskininkų savivaldybės politikams atstovaus absoliutus pirmojo etapo lyderis Juozas Dailydė: pedagogas ir savivaldybės tarybos narys vienintelis iš visų egzamine dalyvavusių daugiau kaip tūkstančio dalyvių teisingai atsakė į 30 testo klausimų. Beje, praėjusiais metais šis druskininkietis taip pat pateikė visus teisingus atsakymus į 25 testo klausimus.

Konstitucijos egzamino finale dėl geriausiai Konstituciją žinančio gyventojo vardo varžysis ir 72 egzamino laimėtojai iš 58 savivaldybių bei 15 asmenų iš 14 pataisos įstaigų. Daugiausiai pasiuntinių atvyksta iš Kretingos rajono, kur vienodą taškų skaičių (po 20 teisingų atsakymų) surinko 4 gyventojai. Po tris atstovus į finalą delegavo Biržų (visi surinko po 22 teisingus atsakymus) ir Joniškio (po 24) rajonų savivaldybės, po du – Klaipėdos miesto (po 23), Anykščių, Šilalės (po 25), Radviliškio, Skuodo, Tauragės (po 24) bei Šakių (po 26) rajonų savivaldybės.

Pagal rezultatus, kurie po pirmojo Konstitucijos egzamino etapo buvo gauti iš savivaldybių vertinimo komisijų, geriausi Konstitucijos žinovai (tarp gyventojų) gyvena Kazlų Rūdoje (Giedrius Bielskus – 29 teisingi atsakymai), Vilniuje, Palangoje (Edmundas Širvaitis bei Sabina Karmazinaitė – po 28), Druskininkuose, Jurbarke, Kaune, Marijampolėje bei Panevėžyje (Almantas Šarakojis, Jonas Laurinaitis, Haroldas Sabulis, Andrius Rakauskas, Darius Velička – po 27).

Taigi šiemet Konstitucijos egzamino finalas pasižymi tuo, kad jame gali dalyvauti visi geriausieji kiekvienos savivaldybės atstovai, surinkę egzamino pirmajame etape vienodą didžiausią balų skaičių. Praėjusiais metais esant vienodam rezultatui į finalą deleguojamas savivaldybės atstovas buvo renkamas burtų keliu.

Kaip vyks Konstitucijos egzamino finalas? Visi dalyviai, kaip ir praėjusiais metais, rašys esė pasirinkta tema. Temos iš anksto nėra skelbiamos. Teisingumo ministerijos konferencijų salėje susirinkusius Konstitucijos egzamino baigiamojo etapo dalyvius sveikins Teisingumo ministras Petras Baguška. Tuomet bus paskelbtos trys esė temos, kiekvienas galės pasirinkti vieną iš jų ir per valandą išdėstyti savo mintis, kaip jie suvokia Konstitucijos svarbą ir galią valstybės ar piliečio gyvenime.

Kiekvienas dalyvis taip pat gaus dovanų – knygą „Pirmasis Lietuvos Konstitucijos egzaminas” su specialiu skirtuku, marškinėlius ir kaklajuostę su Konstitucijos egzamino atributika.

Po finalo Teisingumo ministerijoje bus surengta iškilminga visų jo dalyvių – savivaldybių geriausių Konstitucijos žinovų ir egzamino laimėtojų – apdovanojimo ceremonija.

Konstitucijos egzamino finalininkai bus paskelbti vėliau (komisijai įvertinus visų finalo dalyvių esė), jiems bus surengta atskira apdovanojimo ceremonija gruodžio mėn.

Konstitucijos egzaminas Lietuvoje rengiamas antri metai. Projektą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus. Konstitucijos egzamino idėja ir koordinavimas – Teisingumo ministerijos, vykdo Lietuvos žurnalistų sąjunga kartu su partneriais.

Praėjusiais metais Konstitucijos žinias pasitikrino per 800 piliečių, o spalio 25-ąją prie projekto prisijungė ir tūkstantinė moksleivių bendruomenė.

Šiemet 59-ių savivaldybių salėse ir 14-oje pataisos įstaigų Konstitucijos egzaminą laikė per 1200 žmonių. Vienintelėje Kupiškio rajono savivaldybėje galimybe pasitikrinti Konstitucijos žinias nesusidomėjo nė vienas gyventojas bei savivaldos politikas. Šią savaitę egzaminas vyko ir šalies bendrojo lavinimo mokyklose. Pirminiais duomenimis, dalyvavo apie 400 mokyklų, kuriose besimokantieji vyresniųjų klasių moksleiviai taip pat laikė testą.