Kita savaitė – šildymo sezono pradžia

Nors namuose jau šaltoka, bet šildymo sezono pradžios mažeikiškiai, kaip ir dauguma Lietuvos gyventojų, nelaukia. Kai paros vidutinė temperatūra nukris žemiau 10 laipsnių, prasidės šildymo sezonas. Jei sinoptikai neklysta tai galime numatyti, kad pirmadienį Mažeikių miesto gyventojai jau galės į šalį padėti kailinius megztukus ir šiltus apklotus, nes, neatsižvelgiant į žmonių baimę dėl pakilusių šilumos kainų, prasidės šildymo sezonas.

 

 

 

Spauskite Skaityti daugiau…

Mažeikių ikimokyklinės įstaigos, mokyklos ir gydymo įstaigos jau šildosi nuo rugsėjo 29 d., kai Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius pasirašė įsakymą dėl 2008-2009 metų šildymo sezono pradžios. Šildosi jau ir kai kurie juridiniai „Mažeikių šilumos tinklų“ klientai.
Pasak „Mažeikių šilumos tinklų“ direktoriaus J. Jurkaus, jie jau pasiruošę pradėti šildymo sezoną. Nepaneigsime fakto, kad ilgą laiką mažeikiškiai už šilumą mokėjo kur kas pigiau nei kitų rajonų gyventojai. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis pagal šilumos kainas ct/kWh 2008-10-10 „Mažeikių šilumos tinklai“ yra trečioje vietoje pagal mažiausią šilumos pardavimo tarifą. Šiuo metu jis yra 19,30 (+ 5% PVM mokestis) ct/kWh gyventojams. Praeitais metais tarifas buvo beveik 30% mažesnis, Mažeikių miesto gyventojai už šilumą mokėjo 14,85 (+ 5% PVM mokestis) ct/kWh. Tokį kainų augimą lemia nuolat brangstančios dujos. Jas „Mažeikių šilumos tinklai“ pradėjo naudoti jau šių metų rudenį, nes nuo 2008 m. sausio 1 d. pagal ES aplinkosaugos normas uždrausta naudoti mazutą. Šiuo metu apšildyti miestui „Mažeikių šilumos tinklai“ naudoja 55% biokuro (malkos ir medienos atliekos), likusi dalis – dujos.

Pigiau nei mažeikiškiai už šilumą moka tik Molėtų (18,32 ct/kWh) ir Ignalinos (18,04 ct/kWh) miestų gyventojai. Šie šilumos tinklai dujų visai nenaudoja. Jie kūrena vien biokuru.

„Mažeikių šilumos tinklų“ direktorių J. Jurkų neramina mintis, kad biokuro rezervai, mokslininkų teigimu, nenumaldomai mažėja. „Ieškoti alternatyvų mus verčia ir tai, kad Mažeikiai neturi rezervinės katilinės“- teigia J. Jurkus. Baisu pagalvoti, kas lauktų Mažeikių miesto gyventojų, jei šildymo sezonu „Mažeikių šilumos tinkluose“ įvyktų avarija. Jos atveju šilumos tiekimas būtų nutrauktas.

Dėl pakilusių šilumos kainų ir kitų nerimą keliančių faktų, „Mažeikių nafta“ ir „Mažeikių šilumos tinklai“ atnaujino seną, daugiau kaip prieš dvidešimtmetį pradėtą projektą, kurio pagrindinė idėja yra nutiesti šiluminę trasą iš Mažeikių elektrinės į Mažeikius. Ši šiluminė trasa būtų naudinga ne tik abiems bendrovėms, bet ir Mažeikių gyventojams ir miestui, šiluma kainuotų mažiau nei deginant dujas, taip pat sumažėtų atmosferos tarša. Jei pavyks nutiesti šiluminę trasą iš Mažeikių elektrinės į Mažeikius, tai dabartinė katilinė taptų rezervine.