Prasidėjo deklaracija, tik klausimas – permoką susigrąžinisme ar teks patiems grąžinti valstybei?

Mokesčių inspekcijai pavėluotai pateikus preliminarias elektronines deklaracijas, tūkstančiai gyventojų paskubėjo jau pirmą dieną deklaruoti savo pajamas. Valstybė negarantuoja, bet tikisi, kad šiems gyventojams pavyks per artimiausias dešimt dienų sugrąžinti pajamų mokesčio permokas. Tačiau dėl pasikeitusios mokestinės tvarkos šiemet permokos bus vidutiniškai dvigubai mažesnės nei pernai, o nemažai daliai gyventojų netgi teks po kelis šimtus litų patiems sumokėti į valstybės biudžetą.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė, kad antradienį elektroninėje erdvėje pasirodžius preliminarioms deklaracijoms pajamas deklaravo beveik 25 tūkstančiai šalies gyventojų.

Sumažėjo vidutinė grąžintina suma

Pernai nuo 24 iki 15 procentų sumažėjo gyventojų pajamų mokestis (faktiškai jis siekia 21 proc., tačiau 6 proc. yra privalomasis sveikatos draudimo mokestis). Taip pat buvo pakeisti kai kurie įstatymai, nustatantys, kas turi teisę susigrąžinti iš valstybės pajamų mokesčio permokas. Be to, nuo praėjusių metų sausio 1-osios taikoma kitokia, kur kas painesnė neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) skaičiavimo tvarka. Šis dydis netaikomas tiems asmenims, kurių mėnesio pajamos siekia daugiau kaip 3150 litų.
Šie pakeitimai lėmė, kad šiemet gyventojams iš biudžeto bus sugrąžinta kur kas mažesnė suma, nei pernai.

Preliminariai Finansų ministerija yra paskaičiavusi, kad šiemet gyventojams gali būti grąžinta iš viso 250 milijonų litų. Tai beveik dvigubai mažiau nei praėjusiais metais, kai gyventojams grąžinta 422 mln. litų.

Kasmet deklaracijas pateikia vidutiniškai apie 800 tūkstančių žmonių ir dar pernai vienam gyventojui vidutiniškai buvo grąžinta apie 540 litų. Šiemet vidutinė grąžintina suma greičiausiai neviršys 320 litų. Tačiau toli gražu ne visi gyventojai susigrąžins permokas iš biudžeto. Kai kurių laukia nemalonus siurprizas – kelis šimtus litų siekiantis įsiskolinimas iždui.

Taip atsitiko dėl to paties painaus NPD skaičiavimo. Šiemet daliai gyventojų teks primokėti dėl to, kad jiems praėjusiais metais buvo pritaikytas didesnis NPD nei numatytas metinis pagal gautas pajamas.

Pvz.: jei žmogus, uždirbantis nedidelį atlyginimą, visus metus turėjo tam tikro dydžio NPD, tačiau gavo papildomų pajamų pardavęs butą, mašiną ar ką nors kitą, vertinant jo metines pajamas, pagal atlyginimą paskaičiuotas NPD buvo per didelis, tokiu atveju jam gali tekti primokėti.

Nauja NPD skaičiavimo tvarka lėmė, kad dalis žmonių, vietoje iš biudžeto grąžintinos sumos šiemet deklaracijoje išvys, kad patys turi susimokėti. Didžiausia mokėtina suma neturėtų viršyti 850 litų. Įsiskolinimą į iždą reikia susimokėti iki šių metų gegužės 3-osios. VMI atstovai tvirtina suprantantys, kad dėl sunkmečio ne visi gebės tai padaryti laiku, todėl yra pasirengę tartis dėl sumokėjimo atidėjimo.

 

{diena2}