2010-ieji – piniginių tuštėjimo metas

Balsas.lt

 Nuo sausio pirmosios brangstant dujoms ir elektrai pokyčius pajus visi – dirbantieji, įmonių savininkai, pensininkai ir Seimo nariai, praneša LNK Žinios. Verslininkams teks taupyti – ne tik dėl padidėjusių mokesčių bet ir apmokęstinus tarnybinius automobilius, naudojamus asmeniniais tikslais. Tiesa, jiems padės nuo 20 proc. iki 15 proc. sumažėsiantis pelno mokestis.

 

Nepaisant diskusijų, mažinamos ir didesnės nei 650 lt pensijos – jos mažės nuo 2,5 proc. Dirbantieji neteks net 70 proc. savo pensijos. Našlių pensijos sumažės 5 proc., slaugos ir šalpos kompensacijos – 15 proc. Mirus artimąjam, šeima gaus dvi, o ne tris jo pensijas.

 

Nustatyta ir nauja bedarbio pašalpų riba – jos negalės viršyti 650 litų.

 

Mažylio susilaukę tėvai iš „Sodros“ negalės gauti didesnės nei 585 litų išmokos,  o vaiko pinigai bus mokami tik iki jam sukaks dveji.

 

Apkarpytos ir Seimo narių išmokos – jie kanceliarinėms prekėms galės išleisti maždaug 1000 litų mažiau, maždaug 2000 litų.

 

Mažėjant pajamoms didės kai kurie mokesčiai. Brangsta ir dujos – vidutiniškai 1 proc. kyla kubo kaina.

 

Be to, Lietuvai teks mokytis gyventi be atominės energijos. Uždarius Ignalinos atominę elektrinę (IAE), elektra pabrango maždaug trečdaliu – nuo 9 iki 14 centų už kilovatvalandę.Tiesa, pačios jėgainės uždarymas užtruks beveik ilgiau nei eksploatavimas – beveik du dešimtmečius.