Prezidentė teigia vetuosianti dar keletą įstatymų

Bernardinai.lt

 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, jog be antradienį vetuotos Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo dalies, nepritars ir dar kelių jai pateiktų įstatymų pataisoms. „80 įstatymų guli ant mano stalo. Iš jų 3-4 bus vetuojami. Kliūva statybų (įstatymo pataisos – BNS), kuriomis mėginama įteisinti visas nelegalias statybas ir renovacijos klausimai, kur įdėta prievartinė nuostata imti paskolas ir uždėti skolų naštą visiems gyventojams. Šitas nuostatas vetuosiu”, – antradienį žurnalistams sakė šalies vadovė.

 

Prezidentė sakė, jog sprendimus vetuoti šiuos įstatymus išsamiai komentuos ketvirtadienį rengiamoje spaudos konferencijoje. Šalies vadovė apsisprendė vetuoti dalį Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo, kuriuo nuo šių metų rugsėjo 1 dienos mažinamos paskirtos ir mokamos motinystės pašalpos.

 

„Sodros”, kuriai trūksta daugiau kaip 2 mlrd., problemas reikia spręsti kompleksiškai. Jeigu tai bus neišvengiama, politikai, tardamiesi su žmonėmis, turės sutarti, ką reikės daryti, bet nepradėti nuo atskiros mažos grupės pažeidžiant lygiateisiškumo principus. Įstatymo dalies, kuri įsigalioja nuo 2011 metų aš nevetavau”, – žurnalistams savo sprendimą komentavo D.Grybauskaitė.

 

Praėjusią savaitę parlamentarai baigė karštas ir daug aistrų sukėlusias diskusijas dėl motinystės pašalpų mažinimo nuo šių metų rugsėjo. Išmokos bus sumažintos dešimtadaliu, neleidžiant motinai ar tėvui papildomai užsidirbti. Seimas taip pat nesutiko nurėžtų pašalpų kompensuoti vėliau, kai valstybė bus pajėgi tai padaryti finansiškai, pavyzdžiui, 2012-2014 metais.

 

Už naują motinystės pašalpų mokėjimo tvarką balsavo 66 Seimo nariai, prieš – vienas ir susilaikė vienas parlamentaras. Opozicinės frakcijos balsavime nedalyvavo.

 

Pagal Seimo priimtas pataisas, visos motinystės (tėvystės) pašalpos, jau mokamos arba paskirtos nuo šių metų rugsėjo iki 2010 metų liepos, turėtų būti sumažintos 10 proc. Jos būtų mokamos iki 2012 metų birželio pabaigos.

 

Tačiau nustatytos išmokų „grindys” – pašalpos negalės būti mažesnės kaip 800 litų. Ši riba būtų taikoma tik toms motinoms ar tėvams, kuriems pašalpos paskirtos iki 2010 metų liepos 1-osios, o vėliau paskirtoms pašalpoms „grindys” nebūtų taikomos.

 

www.bernardinai.lt