Mažeikių rajone bus atliekami geriamojo vandens tyrimai

Mažeikių rajono savivaldybės administracija, vykdydama Šachtinių ir bešeimininkių artezinių šulinių geriamojo vandens kokybės stebėsenos programą, sudarė sutartį dėl tyrimų atlikimo su Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Klaipėdos skyriumi.

Rajono gyventojai šachtinių šulinių vandenį tyrimui (amonio, nitrito, nitrato kiekio) gali pristatyti nuo rugsėjo 8 d., kiekvieną ketvirtadienį, nuo 12.00 val. iki 14.00 val. į Telšių visuomenės sveikatos centro Mažeikių skyrių, adresu: Vilniaus g. 2, Mažeikiai.

 

Vieno surinkimo metu, t.y. kiekvieną ketvirtadienį, laboratorijos darbuotojai galės priimti 50-60 vandens mėginių. Gyventojams reikia pristatyti 1-1,5 litro vandens, įpilto į švarią plastikinę talpą (tinka butelis nuo mineralinio vandens).

 

Siekiant, kad tyrimų priėmimas vyktų kuo sklandžiau, pageidautina, kad ant talpos būtų pažymėta tyrimui vandenį pateikusio asmens vardas ir pavardė bei adresas. Tyrimų rezultatų protokolus Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Klaipėdos skyriaus darbuotojai išsiųs Jūsų nurodytu adresu. Planuojama ištirti 320-ies šulinių vandenį.

 

Kaip informuoja Savivaldybės Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Irena Vaicekavičienė, nitratų perteklius geriamajame vandenyje yra pavojingas sveikatai (leidžiama nitratų koncentracija šulinio vandenyje – ne daugiau 50,0 mg/l, o vandenyje, kuris skirtas kūdikių maistui, ne daugiau 10,0 mg/l). Nitratais ir nitritais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos, tačiau tokį vandenį gerti pavojinga.
Vandens tyrimai bus apmokėti iš Mažeikių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšų.

 

Mažeikių rajono savivaldybė, ryšių su visuomene skyrius

 

{parasas}