Keisti gydymo metodai iš praeities

Kaip manai, kaip buvo gydomas kosulys 19 amžiuje? O kam buvo reikalingi elektriniai diržai?

Mes pasitikime medicina, nes tai yra mokslas, tačiau dažnai pamirštame, kad mokslas nestovi vietoje, jis nuolat vystosi ir tobulėja. Taigi metodai, kuriuos gydytojai taiko šiandien, gali pasirodyti idiotiški po 100 metų. Netiki? Pateikiame keletą kbeprotiškai skambančių ir, be abejo, beviltiškai pasenusių vaistų ir gydymo metodų sąrašą.

 

Skausmą malšinantis sirupas vaikams. 19 amžiuje vaikai buvo gydomi labai originaliais sirupais, kurie, kaip buvo teigiama, „absoliučiai nekenkia sveikatai“. Iš tikrųjų kiekviename tokiame vaikiško sirupo buteliuke buvo labai daug narkotinių medžiagų, pavyzdžiui, 65 miligramai gryno morfino. Po kurio laiko laikraštis „New York Times“ demaskavo šį vaistą ir paskelbė, kad į jo sudėtį įeina sulfatai, morfino hidrochloridas, chloroformas (trichlorometanas), kodeinas, heroinas, opijus ir hašišas. Taigi nėra nieko nuostabaus, kad vaikai dažnai mirdavo po tokio „gydymo“.

 

Gyvsidabris. Daktaras Robertas Patrickas gydymui naudojo gyvsidabrį, teigdamas, kad juo galima išgydyti praktiškai bet kokią ligą. Šiandien mes žinome, kad gyvsidabris yra nuodingas. Gyvsidabriu apsinuodijama, kai patalpų oras užteršiamas jo garais. Dažniausiai taip atsitinka metalui išsiliejus, garuojant iš atvirų indų, sandėliuojant sudužusias neonines lempas ir t. t. Galima apsinuodyti net nuo vieno sudužusio medicininio termometro. Patekęs pro kvėpavimo takus, jis gali susikaupti parenchiminiuose organuose, smegenyse, kauluose ir sukelti haliucinacijas, skausmus krūtinės srityje, problemas su širdimi ir kvėpavimo takais, raumenų spazmus. Tačiau visi šie simptomai, matyt, ne ypač rūpėjo minėtam daktarui, kuris gyvsidabriu bandė gydyti net sifilį.

 

Heroinas – vaistas nuo kosulio. Sunku patikėti, kad 19 amžiuje žmonės bandė įveikti kosulį, vartodami heroiną. Šiandien niekam nereikia aiškinti, koks pavojingas gali būti heroinas, kuris labai neigiamai veikia kepenis, sukelia chronišką vidurių užkietėjimą, impotenciją, gali negrįžtamai pažeisti centrinę nervų ir imuninę sistemą, sumažinant atsparumą infekcinėms ligoms. Tačiau tuomet šis narkotikas buvo laikomas nekenksmingu „aspirinu“ ir puikiu vaistu nuo kosulio.

 

Elektrinių diržų panaudojimas impotencijai gydyti. Prieš 200 metų buvo išrastas elektros stebuklas. Tačiau naudojama ji buvo ne tik pagal mums įprastą paskirtį. 19 amžiuje buvo tikima, kad įvairios elektrinės lovos ir diržai padeda nuo impotencijos. Dar daugiau, buvo manoma, kad elektriniai diržai gali padidinti vyro varpą. Tačiau praktiškai naudoti tokią priemonę buvo gan sudėtinga, o tiksliau – skausminga: pirmųjų stebuklingų diržų pirkėjų riksmai buvo girdimi net kaimyniniuose rajonuose.

 

Kraujo nuleidimas. Kraujo nuleidimas buvo atliekamas dar prieš 3 300 metų Mesopotamijoje, buvusioje dabartinėje Irako teritorijoje. Išlikusiuose senuose dokumentuose užfiksuota, kad kraujo nuleidimas į Europą atkeliavo 13 amžiuje iš Kinijos, kur buvo atliekamas prieš 2 000 metų. Tais laikais kraujo nuleidimas buvo įprasta priemone, kuri palaiko gerą sveikatą, taip pat buvo tikima, kad tai apsaugos nuo ligų ir kitų negalavimų. Buvo tikima, kad kraujo nuleidimo metu pašalinamas „blogas kraujas“ ir taip ligoms užkertamas kelias.
Kraujo nuleidimas (bet žymiai mažesniais kiekiais) yra taikomas iki šiol.

 

Moterų isterijos gydymas. Visi vyrai žino, o moterys nepripažįsta to, kad jos yra labai kaprizingos būtybės. 19 amžiaus specialistai laikė įnoringumą, irzlumą ir aikštingumą rimto susirgimo simptomais. Taip, panelės, jūs galite sirgti isterija, net ir pačios to nesuvokdamos. Bet įdomiausia yra tai, kaip buvo gydomas šis „susirgimas“. Vaginos masažu – būtent patyrusio daktaro ranka buvo laikoma geriausia moterų isterijos gydymo priemone. O vėliau tuo tikslu tiesiog išrado vibratorių.

 

{alfa2}