Kurie valgymo įpročiai jums kenkia?

Nereikalingas užkandžiavimas, pusryčių praleidinėjimas arba visiškas nevalgymas – tai tik trys iš daugelio blogų valgymo įpročių, kurie gali tapti nepaprastai žalingais jūsų sveikatai.

Yra daug priežasčių, slypinčių po šia negatyvia rutina ir geriausias dalykas, kurį jūs galite padaryti – ištaisyti ir pakeisti šiuos nesveikus įpročius į subalansuotą dietą.

Chaotiškas gyvenimo būdas, pašėlusi kasdienė rutina, stresas ir nerimas yra keletas priežasčių, kurios lemia tai, kad žmonės pasirenka blogus valgymo įpročius, kurie labai rimtai gali pakenkti jų sveikatai, figūrai ir pagreitinti senėjimo procesą.

 

Žinoma, kai kurie jų gali atrodyti gan nekalti, tačiau šių įpročių poveikis gali būti iš tiesų pavojingas. Pažvelkite į pačius nesveikiausius valgymo įpročius ir galbūt sužinosite, kaip kasdien reikėtų valgyti, kad jaustumėtės sveiki ir jaunatviški.

 

Nepraleiskite pusryčių

 

Žmonėms jau tikriausiai atsibodo nuolat girdimas posakis, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas. Vis dėlto, atrasdami laiko pavalgyti iš tikrųjų maistingus pusryčius kiekvieną rytą, tikrai pagerinsite savo sveikatą. Kodėl pusryčiai yra tokie naudingi? Visų pirma, pilnaverčiai pusryčiai jums padės numesti šiek tiek svorio. Kaip? Tyrimai parodė, kad kalorijų deginimo procesas organizme yra intensyviausias būtent ryte. Negana to, valgydami sveikus pusryčius dieną pradėsite optimistiškiau nusiteikę, ir kartu tai pagreitins jūsų medžiagų apykaitą, kuri degina riebalus ir kalorijas. Tik per daug nepersivalgykite, verčiau rinkitės sveikus produktus: įvairius vaisius, daržoves, jogurtą ar išgerkite stiklinę pieno.

 

Venkite „sunkaus“ maisto eidami miegoti

 

Jau seniai žinoma, kad yra tokių maisto produktų, kurie gerina miego kokybę ir yra tokių, kurie gali sukelti rimtų problemų bandant užmigti. Jeigu prieš eidami miegoti gan sočiai pavalgėte, jūsų organizmas negalės visiškai perdirbti pakankamai kalorijų ir jos liks jūsų organizme. Tačiau tai tikrai nereiškia, jog privalote eiti į lovą tuščiu skrandžiu. Suvalgykite daržovių ar liesą jogurtą mažiausiai prieš tris valandas iki miego, tačiau venkite produktų, kuriuose yra daug cukraus ar angliavandenių.

 

Nesveikas užkandžiavimas

 

Užkandžiavimas tarp svarbiausių valgių tapo ypatingai dažnas ir vienas blogiausių valgymo įpročių vien dėl to, kad užkandžiams pasirenkami nesveiki maisto produktai. Populiariausi, žinoma, yra bulvių traškučiai, spurgos, įvairūs pyragėliai, sausainiai ir kiti kepti produktai. Visi puikiai žinome, kad bandymas apriboti savo valgymo įpročius gali tapti išties rimtu išbandymu. Tačiau jeigu norite išlaikyti savo energiją ir išvengti persivalgymo, labai svarbu pasirinkti maistingus užkandžius, tokius kaip, vaisiai, javainiai ar riešutai. Pasistenkite vengti užkandžiavimo, kai jaučiatės nervingi ar kai jums nuobodu.

 

Nevalgykite pernelyg greitai

 

Ar kada nors atkreipėte dėmesį į tai, kaip jūs valgote? Jeigu ne, nepamirškite to padaryti, kai kitą kartą valgysite ir pasistenkite tai daryti kuo ramesnėje vietoje. Anot mokslininkų, greitas valgymas yra viena pagrindinių nutukimo priežasčių, kadangi sotumo signalas smegenis pasiekia praėjus 15-20 minučių nuo valgio. Jeigu jūs valgote per greitai, smegenys nespėja gauti šio signalo ir dėl to jaučiatės persivalgę. Taigi nutraukite šį blogą įprotį ir atraskite laiko nors pora kartų per dieną pavalgyti neskubėdami.

 

Gerkite pakankamai vandens

 

Vanduo yra gyvybiškai svarbus – jeigu norite gyventi sveikai ir išlaikyti savo jaunystę, turėtumėte to nepamiršti. Kiekvienai jūsų kūno ląstelei vanduo reikalingas, kad jos galėtų tinkamai funkcionuoti. Nuovargis, migrena, išsausėjusi oda, inkstų problemos ir nepastovus kraujo spaudimas yra keli iš dehidratacijos padarinių. Vanduo labai naudingas jūsų sveikatai, jis padeda numesti svorio, o ir jūsų odą jis gali atjauninti ir padaryti sveikesne. Anot ekspertų, žmogus per dieną vidutiniškai turėtų išgerti 2 litrus vandens, tačiau vertėtų vengti gerti vandenį prieš valgį, maisto metu, po jo arba prieš einant miegoti. Kai jaučiatės alkani, prieš griebdamiesi užkandžių, verčiau išgerkite stiklinę vandens.

 

Nebadaukite

 

Visiškas nevalgymas yra pats blogiausias įprotis, galintis turėti ilgalaikių, gyvybei pavojingų, pasekmių. Nors mažindami kalorijų skaičių iš tiesų pradėsite plonėti, tačiau, jums vėl pradėjus valgyti reguliariai, organizmas jau nesugebės sudeginti visų kalorijų ir dėl to kūno svoris pradės dar labiau augti. Tam, kad žmogaus organizmas atliktų jam gyvybiškai svarbias funkcijas, tokias kaip kvėpavimas, kraujo cirkuliavimas ir pan. moteriai reikia 1,200 kalorijų per dieną, o vyrui 1,500 kalorijų. Jeigu mažai valgysite, organizmas negaus jam būtinų medžiagų ir dėl to jus gali apimti silpnumas, pykinimas, nerimas, pyktis, depresija. Jeigu toks badavimas užsitęs pernelyg ilgai, tai gali paveikti kurių nors organų funkcionavimą. Juk šiais laikais parduotuvėse ir vaistinėse yra išties daug maisto papildų, kurie padės jums sumažinti svorį, todėl tikrai neverta alinti savo organizmo tokiais ekstremaliais metodais.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}