Kaip nuo liepos keisis motinystės (tėvystės) pašalpos?

„Sodros“ duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį motinystės (tėvystės) pašalpas gavo vidutiniškai 45,8 tūkst. Lietuvos gyventojų per mėnesį. Tie, kurie vaiko priežiūros atostogose buvo dar tik pirmus metus, gavo apie 2 tūkst. Lt, vaiką auginantys jau antrus metus – kiek daugiau nei 1700 Lt.

Šių žmonių pajamos, iki auginamam vaikui sueis dveji metukai, smarkiai, matyt, ir nesikeis. Tačiau pasikeis pajamos tų, kurie vaiko priežiūros atostogoms šiuo metu dar tik ruošiasi.

 

Nemažos įtakos jų pajamų dydžiui turės Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pasikeitimai, su kuriais pirmieji susidurs po liepos pirmosios vaiko priežiūros atostogų išeisiantys tėveliai ir mamytės.

 

Svarbu, kad tėvai jau dabar paskaičiuotų, kokio dydžio pajamas gaus ir susiplanuotų savo pagausėjusios šeimos finansinius srautus, nes jų atžalų gerovė priklausys ir nuo to. Šiuo metu vaiko priežiūros atostogų išėjusiam vienam iš tėvų pirmaisiais metais mokama 90 proc. kompensuojamų pajamų, antraisiais – 75 proc. kompensuojamųjų pajamų.

 

Planuojama, jog nuo liepos pirmosios vieneriems metams vaiko priežiūros atostogų išeisianti ir papildomų pajamų per tuos metus negausianti mama ar tėtis gaus 100 proc. kompensuojamųjų pajamų dydžio išmoką. Tuo metu pasirinkus dvejus metus trunkančias atostogas, pirmaisiais metais bus mokama 70 proc. kompensuojamųjų pajamų ir ši suma atitinkamai mažės, jei pašalpos gavėjas gaus papildomų pajamų. Antraisiais metais pašalpa sieks 40 proc. buvusių pajamų, tačiau dirbti jau bus galima be jokių apribojimų.

 

Kitas dėmesio vertas faktas – tie tėveliai, kurie užsiima individualia veikla ir socialinio draudimo mokestį moka tik nuo pusės pajamų, gaus mažesnes išmokas, mat jų atveju ir motinystės (tėvystės) pašalpa bus apskaičiuojama vertinant taip pat tik pusę vidutinių mėnesio pajamų per pastaruosius 12 mėnesių.

 

Na, o dvynukų ar trynukų tėvams mokama bendra pašalpos suma nuo liepos 1 d. nebegalės viršyti 100 proc. kompensuojamųjų pajamų, taigi išmokos nebebus dauginamos. Šiuo metu vaiko priežiūros atostogų metu maksimalios kompensuojamos pajamos per mėnesį (dažniau žinomos kaip „lubos“) siekia 4680 Lt prieš mokesčius arba 3704 Lt „į rankas“.Didesnes pajamas gaus tie tėveliai, kurie vaiko priežiūros atostogų išeis dvejiems metams ir antrus metus dirbs.

 

Kalbant apie tai, kokią reikšmę turės šie motinystės (tėvystės) pašalpų mokėjimo pasikeitimai, pirmiausia reikėtų pastebėti, kad tais atvejais, kai antruosius metus vaiko priežiūros atostogose esantys mama ar tėtis pradės dirbti, jos ar jo gaunamos pajamos galės būti netgi didesnės negu buvo gaunamos iki tol. Mat pagal iki liepos 1 d. galiojančią tvarką, gaunant papildomų draudžiamų pajamų, kurios viršija išmoką, išmoka iš viso nemokama arba mokamas skirtumas tuo atveju, jei atlyginimas mažesnis nei gaunama išmoka. Taigi pagal naują tvarką tėveliai, turėsiantys galimybę dirbti antraisiais vaiko priežiūros atostogų metais, galės gauti ir darbo užmokestį, ir motinystės (tėvystės) pašalpą.

 

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto atlikti skaičiavimai rodo, kad, nepriklausomai nuo prieš išeinant vaiko priežiūros atostogų gauto darbo užmokesčio, didesnes pajamas gaus tie tėveliai, kurie vaiko priežiūros atostogų išeis dvejiems metams ir antrus metus dirbs. Mažesnes – tie, kurie vaiką prižiūrės dvejus metus ir abu metus nedirbs. Taigi šie įstatymo pakeitimai atliks svarbų vaidmenį skatinant tėvelius iš vaiko priežiūros atostogų greičiau grįžti į darbo rinką.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}