Kas antras Lietuvoje gimstantis vaikas – „netyčiukas“

 

Naujo tyrimo duomenimis, daugiau nei pusė (55 proc.) Lietuvos miestuose gyvenančių mamų yra bent kartą neplanuotai pastojusios.

Tokius duomenis parodė rugsėjo mėnesį tyrimų kompanijos „Synopticom“ atliktas tyrimas, kurį inicijavo kontracepcijos svetainė ziedas.lt.

Tyrime, kuriuo siekta išsiaiškinti Lietuvos miestų gyventojų šeimos planavimo įpročius, dalyvavo 18-45 metų respondentai: 412 moterų ir 116 vyrų

 

Atlikus 18 – 42 metų  412 moterų ir 116 vyrų apklausą, paaiškėjo, kad kas antra šeima (54 proc.) planuoja ar bent jau stengiasi kiek įmanoma tiksliau suplanuoti pageidaujamą vaikų skaičių bei jų gimimo laiką. Nepaisant to, net keturios iš dešimties planuojančių moterų susilaukia „netyčiukų“.

Geriau nėštumus pavyksta planuoti mamoms su aukštuoju išsilavinimu, turinčioms aukštesnes pajamas bei gyvenančioms didmiesčiuose.

Anot ginekologės Ingos Rudzikienės, neplanuotų nėštumų pavyksta išvengti toms moterims, kurios dažniau konsultuojasi su gydytojais ir vartoja modernias kontracepcijos priemones.

 

„Didžiausia problema ta, kad dar nemažai moterų pasitiki iš draugių ar spaudos išgirsta informacija užuot paklaususios profesionalo, kokios priemonės labiausiai tinka jai. Dėl objektyvios informacijos stokos ar religinių įsitikinimų kai kurios neigiamai žiūri į kontracepciją. Tačiau pasikalbėjus su gydytojais visada galima rasti sprendimą“, – sako ginekologė.

Kaip rašoma svetainėje ziedas.lt, beveik kas antra neplanuotai pastojusi mama (46 proc.) teigė prieš pastojant nenaudojusi jokių kontraceptinių apsisaugojimo priemonių – pusė iš jų tikėjosi išvengti nėštumo nutraukiant lytinį aktą. Trečdalis tuo metu naudojo prezervatyvus. Mažiausiai neplanuotų nėštumų pasitaikė tarp moterų, vartojusių kontraceptinį žiedą, pleistrą ar spiralę.

Moterys nurodė tokias pagrindines priežastis, dėl kurių nepavyko apsisaugoti nuo neplanuoto nėštumo vartojant kontraceptikus: plyšo prezervatyvas (17 proc.), sveikatos sutrikimai ar kiti vaistai, dėl kurių susilpnėjo priemonės poveikis (13 proc.), pamiršta išgerti tabletė (12 proc.). Beveik ketvirtadalis moterų nenumano priežasties, kodėl kontraceptikai neapsaugojo nuo nėštumo.

Didžioji dauguma (85 proc.) apklaustų vyrų mano, kad kontracepcija turėtų rūpintis abu partneriai. Kas trečias apklausoje dalyvavęs vyras nurodė, jog jo žmona ar partnerė naudoja kontraceptines priemones, tačiau pusė iš jų negalėjo nurodyti, kokias.

{diena2}