Skyrybos: kaip į jas reaguoja vyrai ir moterys?

Mokslininkai atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad vyrai ir moterys skirtingai išgyvena nusivylimą meile.

Pavyzdžiui, vyrui užtenka vos vienos sekundės, kad nutrauktų emocinį ryšį su partnere. O štai moteris gali net kelis metus sielotis, galvodama, ką ji padarė ne taip.

Apklausoje, kurioje dalyvavo du kartus daugiau moterų nei vyrų, jos dalyviai prisipažino: jie darė klaidų santykiuose (44 proc. prieš 20 proc.). Tuo tarpu tarpusavio santykių ekspertas Janas Hannas  Edelsteinas sieja šiuos duomenis su moteriškos psichikos ypatybėmis.

 

Anot jo, moterys jaučia gerokai didesnę atsakomybę už emocinę santykių pusę. Todėl jos linkusios kapstytis santykių nutrūkimo priežastyse.

 

Palyginimui: vyrai dažniau užduoda klausimą: „ko joms (moterims) trūko normaliam gyvenimui?“ Ir tik maža dalis vyrų gailėjosi dėl to, kas įvyko. Tuo pačiu norėdami pabrėžti, kad panašių emocijų pasireiškimas – nevyriška.

 

Tačiau norėdami tiksliai išsiaiškinti šią situaciją, Šiaurės Vakarų universiteto Čikagoje (JAV) mokslininkai atliko 370 žmonių apklausą telefonu, paklausę jų, koks pats stipriausias nusivylimas buvo apėmęs bent vieną kartą gyvenime. Dauguma respondentų paminėjo nepasisekusius romantiškus santykius.

 

Toliau pagal „populiarumą“ sekė šeimos ir kitos asmeninio pobūdžio problemos. 16 proc. svajojo niekada nesipykti su artimais žmonėmis. Klaidas moksle darė 13 proc. apklaustųjų, o karjeroje – 12 proc. Finansinės problemos kėlė nerimą 10 proc. respondentų, o klaidas darė auklėjant vaikus – 9 proc.

 

Tyrimo vadovas, profesorius Nilas Rose‘as konstatavo: „nusivylimas gali būti ir geras dalykas, jei jis taps žmogui gera pamoka. Taip pat reikia suprasti, kad ilgi išgyvenimai – tai ne kas kita, kaip per tą laiką praleistos geros galimybės. Todėl neverta ilgai sukti galvos, kaip reikėjo pasielgti toje situacijoje“.

 

{diena2}