Mobiliuosius telefonus bus galima įkrauti balsu

Mokslininkai išrado prietaisą, leidžiantį mobiliojo telefono baterijas įkrauti paprasčiausiai juo kalbant.

Technologija garsą paverčia elektra, o tai leidžia telefono baterijas krauti pokalbio metu. Kuo garsas stipresnis, tuo didesnė įkrova. Šis išradimas – puiki naujiena tiems, kurie nuolat patiria nepatogumų dėl išsekusių baterijų.

Tačiau baiminamasi, kad tai taps dar vienu pretekstu neapdairiems telefonų naudotojams triukšmingai kalbėtis viešosiose vietose.

 

Šią technologiją taip pat galima naudoti įkraunant asmeninius muzikos grotuvus, kai klausydamasis mėgiamos dainos žmogus dainuoja kartu.

 

Sang-Woo Kimas iš Seulo universiteto Pietų Korėjoje aiškina, kad garsiakalbiai elektros signalus paverčia garsu, tad įmanomas ir atvirkštinis procesas, kai garsas paverčiamas elektros energija.

 

„Intensyviai tyrinėjama keletas būdų, kaip išgauti energiją iš aplinkos. Tačiau garsas, kuris visuomet buvo mūsų kasdieninio gyvenimo ir aplinkos dalis, iki šiol nebuvo pastebėtas. Tai paskatino mus generuoti energiją paverčiant kalbos, muzikos ar triukšmo garsus į elektros energiją“, – kalbėjo mokslininkas.

 

Šis prietaisas susideda iš mažų cinko oksido vijų, patalpintų tarp dviejų elektrodų. Viršuje esanti garsą sugerianti plokštelė vibruoja, kai į ją pataiko garso bangos, ir priverčia mažyčius cinko oksido laidelius susispausti ir atsilaisvinti. Tai sukuria elektros srovę, kuri gali būti naudojama baterijai įkrauti.

 

Iki šiol sukonstruoti prietaisai gali 100 decibelų garsą (tokį garsą skleidžia eismas, pravažiuojantis traukinys ar netoliese veikianti žoliapjovė) paversti nesmarkia elektros srove. Nors to dar nepakanka tinkamai įkrauti mobilų telefoną, inžinieriai mano, kad pakeitus medžiagą, iš kurios pagaminti laidai, bus galima iš mažesnio triukšmo sukurti daugiau energijos.

 

Tuo metu JAV mokslininkai kuria prietaisą, kuris kelių judėjimą einant paverstų elektra. Prie kelio tvirtinamas prietaisas sukauptų energiją, sukuriama tuomet, kai žmogus sulekia kelius norėdamas žengti žingsnį. Šis prietaisas leistų žmonėms įkrauti telefonus tiesiog skubant į traukinį.

 

{valstietis2}