Patarimai jaunoms šeimoms, kurios nori keltis į naują būstą

Jeigu esate jauna pora ar jauna šeima, kuri pradeda bendrą gyvenimą ir svarstote apie naujo būsto pirkimą ar nuomą – būtinai perskaitykite šį straipsnį. Jauniems žmonėms finansai bei tinkami finansiniai sprendimai dažnai labai apriboja pasirinkimo laisvę ir per nepatyrimą ir nežinojimą jauni žmonės save ilgam įpareigoja ar ilgam supančioja nepatogiose situacijose. Tam, kad to pavyktų išvengti ir, kad gyvenimo kokybė būtų geresnė, štai patarimai jaunai šeimai, kaip finansiškai sėkmingai ir kuo efektyviau įsigyti ir persikraustyti į naujus namus.

Ar rinka tikrai tinkama pirkimui?

Nekilnojamas turtas yra be galo brangi prekė. Tuo metu, kai 3% kainų pokytis batų rinkoje juos pabrangintų vienu, dviem ar penkiais eurais, tai trijų procentų kainos šuolis NT rinkoje įprasto buto kainą išaugintų keliais tūkstančiais eurų…

Dėl to pirkėjai nuolat turi stebėti tam tikrus dalykus:

Vidutinę vieno kv.m. kainą (ir jos pokyčius)
Bankų paskolų politikos pokyčius
Palūkanų normų pasikeitimus
Kadangi didžioji dalis pirkimų, ypač kai būstą perka jauni žmonės, atliekama su banko paskola, turite žinoti esminius dalykus, kurie liečia paskolos gavimą, jos grąžinimą ir be abejo, būsto, kurį pirksite, kainą.

Tam tikru metu rinka yra labai palanki pirkėjams (pvz. 2009-2011m., laikas iškart po finansų krizės), tačiau dabar būsto kainos miestuose auga ir net nesiruošia sustoti, tad gali būti, kad už pirkinį teks permokėti.

Dalinė arba nulinė apdaila leidžia sutaupyti, bet ar turėsite 15 tūkstančių pilnam buto įrengimui?

Jeigu neturite tiek finansų, kad įsigytumėte pilnai įrengtą būstą, arba norite jį įsirengti patys, Lietuvoje tikrai galite rinktis pirkti butą ar namą su daline apdaila. Daug kur užsienyje būsto su daline apdaila niekas neparduoda, bet Lietuvoje toks variantas tikrai nėra naujiena.

Pirkdami nepilnai įrengtus namus tikrai sutaupysite didesnę sumą nei yra reikalinga juos įrengti sava eiga ir patiems viską organizuojant, tačiau tai vis tiek kainuos apie 10-20 tūkstančių eurų. Informacija internete teigia, kad 2019-2020 metais, dviejų arba trijų kambarių butą (iki 70 kvadratinių metrų ploto) įrengti kainavo 14-17 tūkstančių eurų.

Jeigu norite sužinoti preliminarią savo namų kainą, turite pasidaryti darbų ir medžiagų bei tokių dalykų, kaip baldai sąmatą. Pasižiūrėkite, kiek kainuoja baldai internetu, statybinės medžiagos ir kitos prekės. Vėliau apklauskite meistrus ir turėsite apytikslę įrengimo kainą. Ar turite tam pinigų?

Ar vieta gera?

Kartais juokaujama, kad NT objekto vertę nulemia trys dalykai: vieta, vieta ir vieta. Juokas juokais, bet vieta, kurioje gyvensite yra beveik tiek pat svarbi, kiek pačio buto interjeras ar patogi lova. Juk nenorite, kad vaikai augtų nesaugiame rajone arba, kad nebūtų galima įsileisti gryno oro, nes lauke nuolat tvyro nemalonūs fabriko skleidžiamas tvaikas.

Jeigu rimtai žiūrite į naujo būsto pirkimą ir norite keltis į naują rajoną – apklauskite praeivius, nepasitikėkite vien tik NT agentų žodžiais ar skelbime parašyta informacija. Galbūt sužinosite tai, ką nuo jūsų slėpė, o galbūt tik patvirtinsite savo įsitikinimus apie tai, kad čia ideali vieta gyventi.

Ar žinote viską apie artimiausią rajono bei apylinkės ateitį?

Yra tokių vietų, kurias žmonės įsimylėjo, pasistatė namą, o vėliau sužinojo, kad čia iškils didžiulis prekybos centras, fabrikas ar nutiesiamas viską keičiantis greitkelis. Turite daugmaž įsivaizduoti, kaip rajonas atrodys po 4-6 metų, kad galėtumėte įvertinti ilgalaikes perspektyvas.

Pavyzdžiui naujasis Piliamiesčio rajonas Kaune. Tai yra kol kas nedidelis kvartalas kitoje upės pusėje nuo Senamiesčio. Susisiekimas yra gana ribotas, tačiau bandoma atnaujinta laivybą šalia tekančia Nemuno upe, bus statomas pėsčiųjų tiltas ir papildomas tiltas automobilių transportui, o taip pat kils ir nauji verslo centrai, daugiabučiai. Planai šiam rajonui rodo, kad infrastruktūra ir aplinka gyvenimui turėtų gerėti.

Kitu atveju, ypač, kada statote namą užmiestyje – sužinokite ar nėra ES struktūrinių ar valstybės inicijuojamų plėtros projektų pastatyti kokią nors jėgainę, fabriką ar gamyklą šioje vietoje, ar nėra pramoninės paskirties, nepanaudotų žemės plotų. Taip tikrai geriau pasirinksite gyvenamą vietą.

Išperkamoji nuoma, ar svarstėte?

Daug kas, lygindami būsto pirkimą su nuoma pabrėžia, kad nuoma – pinigų išmetimas į balą, o išsimokėjus paskolą, anot jų, bent jau turėsite turtą. Antrasis faktas tikrai yra teisingas, tačiau dėl pinigų išmetimo į balą tikrai būtų galima nesutikti.

Ar žinote, kad būstą galite nuomoti, tačiau tuo pačiu nesikreipdami į banką pretenduoti į nuosavybę? Sutarę dėl išperkamosios nuomos galite mokėti nuomą būsto savininkui(-ei) ir laikotarpio gale perimti visišką būsto valdymą. Su kitu žmogumi galite sutarti lankstesnį mokėjimo planą, išvengti vienašališkų sąlygų keitimo bei nebūti įsipareigoję institucijai.

Kuo greičiau susitvarkykite su paskolomis

Kaip pataria visi finansų ekspertai ir NT rinkos analitikai – būtina kuo greičiau išsimokėti paskolą (jeigu tokią imsite). Dėl to, kad niekad nežinai, kas gali būti rytoj ir kaip rinka keisis – geriausia yra kuo greičiau nusikratyti finansinės naštos.