Naminė duona su raugu

Duona žmogaus mityboje užima labai svarbią vietą. Tad pabandykite išsikepti duoną patys.

Ruginio raugo gaminimas:

1 diena: plastmasiniame inde, kibirėlyje ar stiklainyje išmaišome 50 g rupių ruginių miltų su 50 – 100 ml. šilto vandens.

 

Tešla turi būti kaip blynams. Indą uždengiame rankšluosčiu arba maistine plėvele. Jeigu uždengėte maistine plėvele, būtinai pradurkite porą skylučių, kad raugas gautų oro. Paliekame šiltai 24 val.

 

2 diena: permaišome ir pamaitiname raugą, t.y., pridedame 50 g rupių ruginių miltų ir 50 ml šilto vandens. Vėl paliekame 24 val. šiltai.

 

3 diena:  permaišome ir pamaitiname raugą, pridėdami 50 g rupių ruginių miltų ir 50 ml šilto vandens. Raugas jau bus gerokai pakilęs, aiškiai užuosite salsvą kvapą. Vėl laikome šiltai 24val.

 

4 diena: atliekame tuos pačius veiksmus kaip trečią dieną ir rauginame šiltai 24 val.

 

5 diena: raugas jau išrūgęs.

 

Atidedame 80-100 g kitam kartui, t.y., dedame raugo į sandarų indelį ir padedame į šaldytuvą. Šaldytuve raugą galima laikyti 2 sav.

 

Duonai jums reikės:

 

300 g vandens;

 

200 g raugo;

 

100 g rupių ruginių miltų;

 

375 g kvietinių miltų;

 

1 v.š. druskos;

 

1 v.š. cukraus;

 

30 g aliejaus;

 

1 v.š. kmynų.

 

Į raugą supilame šiltą vandenį, išmaišome. Suberiame rupius miltus, po to įdedame 200 g kvietinių miltų. Nuplikome kmynus ir sudedame į tešlą. Įdedame cukraus ir druskos bei įpilame aliejaus. Tada sudedame į tešlą likusius miltus. Neišsigąskite, tešla bus klampi, panaši į košę ir norint ją minkyti reikės nuolat pasišlapinti rankas.

 

Kuo ilgiau bus tešla minkoma, tuo duonos struktūra bus gražesnė. Reikėtų minkyti apie 30 min., jei nuo rankų šlapinimo tešlos konsistencija skystėja, pabarstykite saują miltų ant stalo ir minkykite toliau.

 

Išminkytą tešlą dėkite į riebalais išteptą kepimo skardą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 3 val. kilti. Po 3 val. galima kepti. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.

 

Padėkite ant dugno kitą mažą kepimo skardą su vandeniu ir kepkite duoną apie 10-15 min. tokioje temperatūroje. Skarda su vandeniu orkaitėje reikalinga tam, kad būtų kuo didesnė drėgmė ir duona visiškai neišsausėtų. Jeigu nedėsite jokio indo su vandeniu, tada turite bent kas 5 min. atidarinėti orkaitę ir apipurkšti orkaitės sieneles vandeniu.

 

Paskui orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir taip kepkite apie 20 min. Po to sumažinkite kepimo temperatūrą iki 180 ir pabaikite kepti duonelę.

 

Visas kepimo laikas turi būti apie 1 val. Iškepusią duonelę susukite į šlapią rankšluostį ir įdėkite į polietileninį maišelį 10 min. Ilgiau laikyti nereikia.

 

Ištraukite duonelę iš maišelio, nuvyniokite drėgną rankšluostį ir susukite į kitą – sausą virtuvinį rankšluostį ar drobę.

 

Skanaus!

 

{parasas}