Šiemet vėjaraupiais persirgo beveik 100 mažeikiškių

vėjaraupiai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras rugsėjį skelbia vėjaraupių mėnesiu ir ragina tėvus, švietimo ir ugdymo įstaigų darbuotojus ir žiniasklaidą griauti mitus ir pasirūpinti šios ūmios virusinės ligos prevencija.
Vėjaraupiai yra viena iš dažniausių infekcinių ligų vaikų tarpe. Pernai Lietuvoje buvo registruoti 12 698 šios ligos atvejai iš jų net 12 120 susirgimų buvo registruota tarp vaikų iki 18 metų amžiaus.

 

Telšių apskrityje pernai buvo registruoti 164 vėjaraupių atvejai iš jų net 162 susirgimai buvo registruoti tarp vaikų iki 18 metų amžiaus. Telšių r. registruoti 38 atvejai, Plungės r. 4 atvejai ir Mažeikių r.  122 atvejai. Per šių metų aštuonis mėnesius Telšių apskrityje registruoti 206 atvejai: iš jų Telšių r. 17, Plungės r. 102, Mažeikių r. 87.

 

Vėjaraupiais dažniausiai serga ikimokyklinio amžiaus vaikai, o suaugę žmonės juos ištveria kur kas sunkiau, nes komplikacijų išsivystymo rizika suaugusiems yra daug kartų didesnė nei vaikams. Itin vėjaraupių infekcija pavojinga kūdikiams ir nėščioms moterims bei tiems, kurių imunitetas yra nusilpęs.

 

Vėjaraupiais užsikrečiama nuo sergančiojo, kai sergantysis kosti, čiaudo ar net kalba. Galima užsikrėsti ir tiesiogiai per odą, liečiant bėrimus. Pirmieji ligos simptomai pasireiškia praėjus 2 – 3 savaitėms po užsikrėtimo. Persirgusiems šia liga susidaro patvarus, ilgalaikis  imunitetas, o pakartotinai sergama retai.

 

ŠALTINIS: Telšių VSC

{parasas}