8 šaldytuvo tvarkymo taisyklės

Šaldytuvas – ne tik dėžė, kurioje laikome maistą, kad ilgiau negestų. Tai – šeimos gyvenimo būdo ir mitybos įpročių atspindys. Nuo to, koks maistas į jį patenka ir kaip jame laikomas, priklauso šeimos pietų stalo kokybė ir gausa. Deja, pasirūpinti šaldytuvo švara neužtenka. Ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį į tvarką jame.

1. Karas su bakterijomis.

Higienos normos šiuo atveju griežtos: termiškai neapdoroti ir švieži produktai šiukštu negali atsidurti ant vienos lentynos. Tik taip išvengsite maisto užkrėtimo bakterijomis. Dar blogiau, jei žalią mėsą laikote ant viršutinės šaldytuvo lentynos, iš jos persisunkusios sultys gali nutekėti žemyn ir užteršti visą šaldytuvą.

2. Apsaugokite produktus nuo kvapų.

 

Ne paslaptis, kad kai kurie šaldytuve laikomi maisto produktai palieka jame savo kvapą. O kiti gaminiai, pavyzdžiui, pienas, itin gerai sugeria aromatus. Tad pasirūpinkite, kad „kvapieji“ produktai į šaldytuvą keliautų tik sandariai uždaryti arba įsukti į maisto saugojimo plėvelę.

 

3. Dažniausiai naudojamus – į priekį.

 

Ant patogiausiai pasiekiamų šaldytuvo lentynų sudėkite tuos produktus, kuriuos naudojate dažniausiai. Taip bus patogiau ne tik jums, bet ir saugiau kitiems produktams, kuriuos naudojate ne kasdien. Tuomet jų neteks nuolat išiminėti siekiant grietinės indelio ar mėgstamo salotų padažo, taigi rečiau naudojamų produktų galiojimo laikas nesutrumpės.

 

4. Skirkite vieną lentynėlę vaikų skanėstams.

 

Be abejo, ji turėtų būti neaukštai, kad mažieji galėtų lengvai pasiekti savo mėgstamus valgius ir užkandžius. Ant šios lentynėlės patraukliai išdėliokite sveikų maisto produktų ir patiekalų, į dailius indelius kasdien sudėkite pjaustytų daržovių ar vaisių. Kai patys galės pasiimti šio bei to užkąsti, mažieji jausis labiau suaugę ir galbūt dažniau rinksis tai, kas sveika.

 

5. Sveikų užkandžių lentynėlė.

 

Rūpinatės šeimos narių sveikata ar svajojate sulieknėti? Skirkite šaldytuve erdvės ir sau. Jei kasdien ten sudėtumėte sveikų užkandžių – būtų mažiau pagundos čiupti tai, kas nesveika. Daržovių vėrinėliai, vaisių salotos, varškė ir riekelėmis pjaustyta neskaldytų grūdų duona – tai tik keletas valgių, kurių sąrašą nuolat galite papildyti.

 

6. Maisto atsargos.

 

Mūsų mamų ir močiučių karta įprato šaldytuve saugoti žirnelių, žuvų, mėsos konservų. Ne tik todėl, kad jų prireikdavo užklydus netikėtam svečiui, bet ir todėl, kad parduotuvėse jų būdavo tik kartkartėmis. Dabar netikėtų svečių užklysta vis rečiau (juk visi turi telefonus ir apie atvykimą praneša iš anksto!), parduotuvės – nepalyginamai pilnesnės, o vaišių stalas vis labiau linksta prie minimalizmo. Vis dėlto atsisakyti konservų nederėtų – geriau tegul jų visada būna jūsų šaldytuve: konservuotos sriubos, mėsos ar žuvies, ilgai galiojančio pieno pakelis. Kaip ir vienas kitas šaldytas pusfabrikatis šaldiklyje. Tokios atsargos išties padės netikėtais atvejais: kai sirgsite, visiškai neturėsite laiko nulėkti į parduotuvę arba pastebėsite, kad iki algos likus dar keletui dienų kišenėje ir piniginėje ėmė švilpauti vėjai.

 

7. Iškrovos diena.

 

Kartą per mėnesį išvalykite šaldytuvą, patikrinkite, ar jame nėra užsilikusių sugedusių, nebegaliojančių maisto produktų. Taip pat atlikite maisto atsargų reviziją: galbūt kai ką iš jų jau panaudojote, tad metas atnaujinti šaldytuvo atsargų asortimentą?

 

8. Išsirinkite tinkamas šaldytuvo dėžutes.

 

Patogiausia naudoti skaidrias, permatomas, stiklines ar plastikines dėžutes su sandariai uždaromu dangteliu. Tada nereikės aklai spėlioti, kas vienoje ar kitoje sudėta. Jei naudojatės neskaidriomis dėžutėmis, puikus sumanymas būtų papuošti jas lipdukais su užrašais ar piešinėliais.

 

{balsas2}