Šiaudinis namas nebijo nei pelių, nei žemės drebėjimų

Ekologiški šiaudiniai namai, apaugę išgalvotais mitais dėl jų degumo bei ilgaamžiškumo, vis tiek sulaukia susidomėjimo.

Šiaudinių namų statytojai teigia, kad nors ir yra palyginimų su pasaka apie tris paršiukus, kurių vienas gailėjosi, jog surentė būstą iš šiaudų, žmonės vis labiau domisi ekologiškų, aplinką tausojančių ir šiltų namų savybėmis. Šie statiniai daugeliu atžvilgiu ne tik nenusileidžia, bet dažnai ir pranoksta mūrinius, rąstinius ar įprastus karkasinius namus.

 

Keli statybos būdai

 

Šiaudiniai namai gali būti statomi be karkaso ir įvairiais karkasinio tipo variantais.

 

Nedideliems statiniams, kurių sienų ilgis apie šešis metrus, šiaudų ryšuliai gali atstoti karkasą ir išlaikyti stogo svorį. Šiaudų ryšuliai gali būti dedami vienas ant kito kaip plytos. Tokia siena surišama metaliniais ar mediniais virbais – lazdyno šakomis, medienos atraižomis, kuoliukais. Paskui sienos nutinkuojamas moliu.

 

Tačiau tokį neturintį karkaso statinį pas mus būtų sunkiau įteisinti. Jie labiausiai paplitę Anglijoje.

 

Pirmieji namai Lietuvoje pastatyti naudojant medinį karkasą ir jį užpildant presuotais šiaudų ryšuliais. Statant karkasinio tipo šiaudinius namus rekomenduojama pirmiausia pastatyti karkasą ir stogą, o tik paskui į sienas dėti šiaudų ryšulius. Taip galima išvengti šiaudų sušlapimo pradėjus lyti, o ir statybininkams dirbti po stogu yra patogiau.

 

Tačiau šis būdas reikalauja didelio statybininkų meistriškumo, nes svarbu labai tiksliai ir glaudžiai sudėti šiaudų ryšulius, kad nebūtų jokių tarpelių ir nesusidarytų šalčio tiltai.

 

Lietuvoje veikia įmonė, kuri ceche gamina šiaudinius skydus – medinis karkasas specialia įranga šiaudų ryšuliais užpildomas taip glaudžiai, kad sienos elementas tampa vientisas. Klientas gauna garantiją, kad šiaudų sienos pagamintos laikantis visų būtinų reikalavimų. Ant pamatų skydus galima sumontuoti per 2–3 dienas.

 

Šiltas ir jaukus

 

Šiaudinis namas pasižymi daug didesne šilumos varža nei plytinis ar įprastas karkasinis, taigi tokie namai yra taupesni. Taip pat jų sienos pasižymi itin gera garso izoliacija bei saugumu.

 

Kad vyktų degimas, reikalingas deguonis, o supresuotame šiaudų ryšulyje oro tarpų beveik nėra, be to, jis nutinkuotas molio tinku. Bandymais įrodyta, kad šiaudinė siena, nutinkuota molio tinku, yra nedegi. Pavyzdžiui, pagal darytus testus JAV gaisro pavojaus atveju tokios sienos tampa patvarios, t. y. gaisro metu jos gali išlikti nepakitusios 2 valandas ir visiškai patikimai išlaikyti pastatą.

 

Šias ir kitas išvadas, atlikę daug laboratorinių tyrimų, yra pateikę vokiečių, amerikiečių ir olandų specialistai. Taip pat užsienio ekspertai yra įrodę, kad šiaudiniai namai daug atsparesni audroms, žemės drebėjimams.

 

Į šiuos namus, dėl suspaustų ir supresuotų šiaudų ryšulių sienoje ir gan storo molio sluoksnio, pelės irgi nepateks.

 

Geriausios – natūralios medžiagos

 

Šiaudinių namų sienas geriausia tinkuoti molio tinku ir dekoruoti natūraliais iš žemės mineralų pagamintais dažais. Tada sienos gauna oro, nesikaupia kondensatas.

 

Norint išlaikyti natūralų ekologiško namo stilių, geriausia šiaudinio namo stogą dengti nendrėmis arba molio čerpėmis.

 

Namų sienas galima gruntuoti, tinkuoti, glaistyti, dažyti, taip pat impreg­nuoti dailylentes vien natūraliomis medžiagomis. Tinkuojant natūraliu tinku turi būti ne vėsiau nei 5 laipsniai šilumos. Spalvų įvairovė kuklesnė nei naudojant sintetinius pigmentus, tačiau atspalviai – šilti ir jaukūs.

 

Išgaunamos įvairios faktūros: nuo ramybe dvelkiančio molio tinko iki prabanga tviskančio blizgaus molio glaisto.

 

Molio tinkas ne tik pastatui suteikia originalumo, jaukumo, bet ir yra antistatiškas – prie jo nelimpa dulkės, plaukai. Jis natūraliai reguliuoja patalpų mikroklimatą – sugeria drėgmės perteklių arba „garuoja“, jei kambaryje per sausa, todėl savijauta tokiuose būstuose yra gera. Be to, molis neut­ralizuoja pašalinius kvapus.

 

Priklausomai nuo molio rūšies ir pigmentų, išgaunami įvairūs tinko atspalviai. Norintiesiems spalvingų paviršių siūloma įvairiaspalvių dažų, kurie gaminami naudojant sėmenų aliejų, bičių vašką, mineralų miltus ar kitas gamtos dovanas.

 

Galima įrengti ir šiuolaikišką molio aslą. Ji lygi, nedulkanti, lengvai prižiūrima, nes impregnuojama aliejais, poliruojama specialiu vašku.

 

Saulės šiluma

 

Šiaudų namus šildyti galima visais būdais, kaip ir kitus namus. Tačiau tokiam namui geriausiai tinka aplinką tausojančios technologijos: geoterminis šildymas, saulės kolektorių panaudojimas ir kt.

 

Galima suprojektuoti namą taip, kad didelę metų dalį jis būtų šildomas vien per langus patenkančiais saulės spinduliais. Namo langai turėtų būti sumontuoti taip, kad žiemą gautų kuo daugiau spindulių, o vasarą jie būna pavėsyje.

 

Spindulių teikiamą šilumą kaupia molio tinku dengtos sienos, kurios naktį atiduoda sukauptą šilumą. Netgi apniukusiomis dienomis namas šyla.

 

 

Šaltinis: valstietis.lt

 

{parasas}