Radioaktyvūs teršalai iš Japonijos jau pasiekė Islandiją

Maži radioaktyvių dalelių kiekiai užfiksuoti Islandijoje. Manoma, kad jie iki Europos per Ramųjį vandenyną, Šiaurės Amerikos žemyną ir Atlanto vandenyną atsklido iš avarijos ištiktos Fukušimos-1 atominės elektrinės Japonijoje.

Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi šaltiniais diplomatiniuose sluoksniuose, mažus radioaktyvaus jodo kiekius užfiksavo matavimo stotys. Tie kiekiai tokie menki, kad negali sukelti jokios žalos žmonių sveikatai.

Austrijos sostinėje Vienoje įsikūrusi Jungtinių Tautų Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo organizacija (VBBUO), stebinti galimus branduolinių ginklų bandymų uždraudimo pažeidimus, turi 63 radiacinio fono matavimo stotis visame pasaulyje.

Viena tokia stotis yra ir Islandijos sostinėje Reikjavike. Šių stočių įranga gali užfiksuoti net labai nežymų radiacinio fono padidėjimą ar radioaktyvių dalelių pagausėjimą atmosferoje. „Ši įranga gali aptikti net nepaprastai mažus kiekius radioaktyviųjų dalelių, – sakė vienas diplomatas Vienoje. – Tačiau tokie kiekiai negali niekaip paveikti sveikatos.“

Kitas šaltinis iš VBBUO patvirtino, kad kelios organizacijos stotys užfiksavo radioaktyviąsias daleles, kurios, kaip manoma, pasklido iš Fukušimos-1 elektrinės. „Reikjavikas yra pirmasis Europoje, kuriame tai užfiksuota“, – pridūrė šaltinis.

Ekspertai ir diplomatai jau anksčiau prognozavo, kad labai maži radiacijos kiekiai pasieks Europą.

JAV Energijos departamentas ir Aplinkos apsaugos agentūra praėjusios savaitės pabaigoje patvirtino, kad „labai maži“ radiacijos kiekiai iš avariją patyrusių Japonijos branduolinių reaktorių buvo aptikti Kalifornijoje, kur taip pat stovi VBBUO stotis.

Minėtos JAV tarnybos patikslino, kad radiacijos padidėjimas kovo 16 ir 17 dienomis buvo užfiksuotas Vašingtono valstijoje. Šių tarnybų atstovai taip pat nuramino vietos gyventojus, tvirtindami, kad radiacijos padidėjimas matuojamas viena milijonine dalimi dozės, kokią žmogus gauna iš tokių natūralių šaltinių kaip žemės uolienos ir Saulė.

Padidėjęs radiacinis fonas taip pat buvo užfiksuotas Aliaskoje ir Vakarų Kanadoje. Prancūzijos branduolinio saugumo tarnybos ASN vadovybė paskelbė, kad minimalaus radiacinio fono padidėjimo šioje šalyje laukiama trečiadienį.

„Šiek tiek užterštas oras, kurio radiacinės taršos lygis bus maždaug nuo 1 000 iki 10 000 to, kas buvo užfiksuota po Černobylio avarijos, pasieks Prancūziją trečiadienį ir neturės jokio poveikio žmonių sveikatai“, – skelbiama ASN pranešime.

Tuo metu, kai visose minėtose užsienio valstybėse radiacijos padidėjimas vertinamas tik kaip nežymus, pačioje Japonijoje, greta Fukušimos-1 atominės elektrinės, radiacinės taršos lygis vertinamas kaip aukštas. Antradienį iš dviejų Fukušimos-1 elektrinės reaktorių toliau kilo dūmai ir garai, liudydami, kad iki kovos su radiacijos sklidimu ir reaktorių lydymusi dar toli gražu nėra baigta.

Kaip primena „Reuters“, po Černobylio katastrofos 1986-aisiais radiacija pasklido po visą Žemės rutulį, o JAV teritoriją pasiekė per dešimt dienų, tačiau jos padidėjimas Šiaurės Amerikoje buvo nors ir išmatuojamas, bet nežymus.

VBBUO nuolat teikia informaciją valstybėms narėms, tačiau paprastai neskelbia savo sukauptų duomenų viešai.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}