Turgavietės jau matuojasi kasos aparatus

Vyriausybės sprendimas įvesti elektroninę apskaitą turgavietėse audrina smulkiuosius prekiautojus. Kol jie drąsinasi „eiti į Vilnių“ ir keikia „užsakovus“, kasos aparatų pardavėjai jau audžia tinklus garantuotiems klientams.

„Kol kas dar laukiame tų kasos aparatų ir ramiai dirbame. Tačiau vasario 7-ąją visi važiuosime į Vilnių ir garsiai pasakysime, ką mes manome apie šį Vyriausybės sprendimą“, – piktinosi Klaipėdos senojoje turgavietėje jautiena prekiaujanti moteris.

„Žemės ūkio ministro pažadas įvedus kasos aparatus papildomai į biudžetą surinkti 100 mln. litų mokesčių mums atrodo nesąmonė. Jis pats pasakė, kad mėsą turgavietėse pardavinėja apie 2000 prekiautojų. Tai negi mes kiekvienas papildomai per metus į biudžetą turėsime sumokėti dar po 50 tūkst. litų? Tai nerealu. Juk ir taip mėsą pardavinėjame su minimaliu antkainiu. Pažiūrėkite – šiandien turguje prekiautojų daugiau nei pirkėjų. Iš kur mes jam ištrauksime tuos tūkstančius?“ – piktinosi kiaulieną pardavinėjantis ūkininkas iš Plungės.

Prekiautojai tikino šiuo metu per mėnesį sumokantys apie 300 litų mokesčių avansu. Tiek esą kainuoja verslo liudijimas, įmokos „Sodrai“ ir privalomasis sveikatos draudimas. Dar apie 1000 litų tenka sumokėti už vitrinos nuomą. O uždarbis esą vos viršija minimalią algą. „O jeigu dar reikės mokėti už tuos kasos aparatus ir jų priežiūrą? Tegu valdžia džiaugiasi, kad mes patys save išlaikome ir nieko neprašome. Tačiau šis Vyriausybės sprendimas mus tikrai išvys į gatvę“, – piktinosi prekiautojai.

Jie įsitikinę, kad taip siekiama susidoroti su smulkiuoju verslu, o tokį susidorojimą neva „užsakė“ stambusis verslas, kuriam jie – kaip rakštis.

Jau sukasi „Kubiliaus giminaičiai“

Kadangi pagal valdžios sprendimą kasos aparatus teks įsigyti iš karto tūkstančiams smulkiųjų verslininkų, šios technikos pardavėjai jau ne tik stebi garantuotus būsimus klientus, bet ir pradeda austi jiems tinklą. Antai Kretingos laikraštis „Pajūrio naujienos“ pranešė, kad šio miesto turguje mėsa prekiaujantys žmonės jau pastebėjo šmirinėjančių asmenų, siūlančių iš jų pirkti kasos aparatus.

Mėsininkai tarpusavyje juos pašaipiai vadina „Kubiliaus giminaičiais“, tačiau dar nė vienas jų pasiūlymais esą nesusiviliojo ir kasos aparatų neužsisakė.

Vienos kasos aparatais prekiaujančios firmos atstovas Darius Dvilinskas LŽ tikino, kad kol kas nei jie patys siūlo savo prekes, nei smulkieji prekiautojai jomis domisi. „Šiuo metu dar laukiama. Gal turgaus prekiautojai tikisi, kad Vyriausybė atšauks savo sprendimą? Mes savo prekių nebrukame, tačiau atidžiai sekame rinką. Esame jau numatę, ką šiems klientams siūlysime – tokiai prekybos vietai kaip turgus tinka smūgiams atsparūs su ličio jonų baterijomis kasos aparatai, kainuojantys apie 800-900 litų“, – dėstė D.Dvilinskas.

Valdžia grąžins pinigus iš biudžeto

Valdžia prižadėjo kompensuoti smulkiesiems prekiautojams kasos aparatų įsigijimo išlaidas. Finansų ministerijos atstovė Giedrė Balčytytė LŽ priminė, kad pagal Vyriausybės sprendimą turgaus prekiautojai, kurie įsigis kasos aparatus pirmieji ir praneš apie tai Valstybinei mokesčių inspekcijai, galės tikėtis didžiausių kompensacijų. Ilgainiui jos mažės. „Aparatus įsigijusieji vasario ir kovo mėnesiais galės atgauti visą sumokėtą sumą, o nusipirkusieji balandžio mėnesį – 60 proc. kainos, o nuo gegužės mėnesio iki metų galo – tik pusę sumokėtos sumos“, – LŽ sakė G.Balčytytė. Skaičiuojama, kad kasos aparatų įsigijimui kompensuoti gali prireikti apie 2,5 mln. litų.

Tačiau į Vyriausybės pažadus, kad pirmiesiems nusipirkusiesiems kasos aparatus iš biudžeto bus grąžinta visa už šią techniką sumokėta suma, prekiautojai numoja ranka. „Ką žada – dar ne viskas“, – abejonių neslėpė Klaipėdos senajame turguje kalbinti žmonės. Jie supranta, kad brangią techniką reikės prižiūrėti, nuolat tikrinti, o tokia jos priežiūra labai brangiai kainuos. Be to, turgus esą – ne parduotuvė, kurią nakčiai užrakina ir apsauga signalizaciją įjungia. Žmonės būgštauja, kaip turgui užsidarius bus saugomi jų kasos aparatai, ir kol kas apie tai nieko nežino. Prekiautojų nuomone, turguose nėra sąlygų aparatams laikyti – neva trūksta ne tik vietos, bet ir temperatūra žiemą labai žema – net vanduo užšala.

Ir klaipėdiškiai, ir kretingiškiai prekiautojai mano, kad įvedus kasos aparatus jų gretos turgavietėse praretės. Vieni neva nesugebės naudotis įrenginiu, kitiems kietu riešutu taps papildoma buhalterija.

Prekybos centrai: „Vyriausybės nespaudėme“

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Marius Busilas LŽ tvirtino, kad daugiausia naudos iš naujosios tvarkos, įvestos turgavietėse, gaus ne prekybos centrai, o valstybė ir gamintojai, gyvulių augintojai bei mėsos perdirbėjai. „Prekybininkai yra tik trečioji tos grandinės dalis. Manome, kad griežtesnė apskaita tikrai padės kovoti su įvežtine produkcija“, – sakė M.Busilas.

Prekybininkai palaiko Vyriausybės sprendimą įvesti kasos aparatus dengtose turgavietėse. Jų nuomone, seniai reikėjo sulyginti prekybos centrų ir turgavietėse prekiaujančiųjų sąlygas. Tačiau stambieji prekybos centrai ginasi – spaudimo Vyriausybei nedarė.

M.Busilas teigė neturintis duomenų, kiek įvežamos iš užsienio mėsos ir jos gaminių gali būti parduodama šalies turgavietėse, tačiau pritarė minčiai, kad ūkininkams nėra ko bijoti naujosios tvarkos – juk atvežusiesiems parduoti savo vieno kito užauginto gyvulio mėsą kasos aparatas nebūtinas.

Nuomoti technikos turgavietės neketina

Klaipėdos turgaviečių administratoriai ir prekiautojai tikino, kad valdžios deklaruojamas tikslas, esą kasos aparatai padės kovoti su kontrabanda, neva tėra mitas, o visa turgavietėse parduodama produkcija esanti lietuviška. Tai esą gali paliudyti ir įvairūs tikrintojai, prisistatantys čia nuo 6 val., vos tik į turgavietės teritoriją įvažiuoja pirmieji automobiliai.

Kaip mano savivaldybės įmonės „Senasis turgus“, administruojančios turgavietę Klaipėdos centre, direktorė Ramutė Kubilienė, naujovė užkirs kelią bet kokiam naujam prekiautojui ateiti į rinką. „Didžiąją dalį šių prekiautojų sudaro specialaus išsilavinimo neturintys žmonės, kurie tikrai nežino, nei kaip Kasos knygą pildyti, nei ką rašyti ant kasos juostos, nei ką daryti tai juostai įstrigus“, – LŽ tikino R.Kubilienė.

Kitą Klaipėdos turgavietę administruojančios UAB „Naujasis turgus“ direktorius Liudas Butautas LŽ tvirtino, kad Vyriausybė neva pradėjo ne nuo to galo. Jo manymu, pirmiausia žmonėms turėjo būti išsamiai paaiškinta, kaip elgtis, o ne brukti kasos aparatus. Jis net būtų siūlęs šią techniką išduoti Mokesčių inspekcijoje: norintis turguje prekiauti žmogus inspekcijoje esą turėtų ir užsiregistruoti, ir pasimokyti, kaip su kasos aparatu dirbti, ir ten jį išsinuomoti, o vėliau – grąžinti.

 

Jam kelia juoką Finansų ministerijos pažadai, kad bus parengta supaprastinta gyventojų, kurie naudosis kasos aparatais, pajamų ir išlaidų apskaitos tvarka. „Kaip galima supaprastinti kasos aparatą ir kasos knygą?“ – kvatojo L.Butautas.

Jo taip pat neįtikino ir finansų ministrės Ingridos Šimonytės teiginiai, esą turgaus prekiautojams nebūtina įsigyti kasos aparatų – juos galima naudoti ir nuomos pagrindais. „Tarkime, nuomojantis prekybos vietą, ją galima bus išsinuomoti ir su kaso
s aparatu, jeigu turgavietes eksploatuojančios įmonės nuspręstų teikti tokią paslaugą ir aprūpinti prekiautojus“, – kalbėjo ministrė.

Tačiau abiejų Klaipėdos turgaviečių vadovai šiuose pasiūlymuose savo verslui naudos neįžvelgia ir teigia neketinantys prisiimti atsakomybės bei nuomoti turgaus prekybos vietų su kasos aparatais, kaip siūlo Finansų ministerija. „Mes tų aparatų nepirksime ir nenuomosime“, – sutartinai tikino turgaviečių vadovai.

 

{alfa2}