Žaliąją deklaraciją pasirašė Mažeikių ikimokyklinės įstaigos bendruomenė

Mažeikių lopšelio-darželio „Eglutė“ bendruomenė pasirašė Žaliąją deklaraciją – dokumentą, kuriame įsipareigojama rūšiuoti atliekas. Žalioji deklaracija keliauja po visą Lietuvą, ją iki šiol pasirašė apie 10 tūkst. gyventojų. „Tėčiai ir mamos nežino, kaip rūšiuoti ir dažnai nenori to daryti. Nuo vaikystės tokius įgūdžius formuoti žymiai paprasčiau.

Kai vaikai suvoks rūšiavimo naudą ir kitus mokys taip elgtis. Vaikai nemoka meluoti, todėl būtinai pasakys: neteisingai darai, ne į tą konteinerį meti šiukšlę“, – tvirtino Mažeikių lopšelio-darželio „Eglutė“ vadovė Loreta Gečienė.

 

Lopšelį-darželį „Eglutė“ lankantys vaikai kol kas nerūšiuoja atliekų. Tačiau tikimasi, kad jau kitais mokslo metais šioje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje bus pastatytas bent vienas konteineris antrinėms žaliavoms. Tačiau lopšelyje-darželyje ir šiuo metu rūpinamasi aplinka – įstaigos teritorija neseniai apsodinta kaštonais ir eglaitėmis.

 

Žaliojoje deklaracijoje, kurią pasirašė „Eglutės“ bendruomenė rašoma, kad nesaikingas vartojimas, neatsakingas elgesys su atliekomis Žemėje prisidėjo prie negrįžtančių procesų sukėlimo – keičiasi klimatas, mažėja biologinė įvairovė, senka naftos ir geriamojo vandens ištekliai.

 

Pasirašydami deklaraciją gyventojai prisiima moralinę atsakomybę už tai, kad mūsų planeta keičiasi ir pasižada padaryti viską, kad ją išsaugotų ateinančioms kartoms. Viena realių veiklų, kaip prisidėti prie gamtinių išteklių tausojimo – atliekų rūšiavimas.

 

Žaliosios deklaracijos kelionė po Lietuvą yra Aplinkos ministerijos inicijuoto aplinkos apsaugos projekto „Aš – žalias“ dalis. Rudenį visą Lietuvą apkeliavusi Žalioji deklaracija bus perduota Aplinkos ministerijai.

 

www.infomazeikiai.lt