Dėl "Sodros" mokesčio dar bus diskutuojama

Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas susitikime su didžiųjų profesinių sąjungų atstovais pabrėžė, kad Vyriausybė negali atsisakyti savo socialinių įsipareigojimų, todėl turi mokėti pensijas, tėvystės ir motinystės pašalpas ir kitas išmokas.

Premjeras taip pat patikino, kad pavykus surasti tinkamą ir visoms pusėms priimtiną sprendimą, galbūt gali ir neprireikti didinti „Sodros” mokesčio tarifą. Pasak G.Kirkilo, šiuo klausimu turi susitarti visi socialiniai partneriai, nes žinia apie 1 proc. „Sodros” įmokų didinimą nepasitarus ir nediskutavus nebuvo teisinga.

Buvo apsvarstytos kelios galimybės: didinti minimalią algą, teikti „Sodros” biudžetui paramą iš valstybės biudžeto, panaikinti kai kurias mokesčių lengvatas, peržiūrėti, ar visi darbuotojai turi socialines garantijas ir galbūt net plėsti socialinę aprėptį. Visi pasiūlymai bus aptariami ir artimiausiuose Trišalės tarybos posėdžiuose.

Susitikime su Ministru Pirmininku profesinių sąjungų atstovai pabrėžė, jog itin svarbu, kad prasidėjo dialogas ir sprendimai nebus priimami vienašališkai.