Gyventojų surašymas: nedalyvaujantiems gresia piniginės baudos

Dalia Padvarietienė, Klaipėdos teritorinės statistikos valdybos Gyventojų ir būstų surašymo skyriaus vedėja teigia, dalyvauti surašyme yra privaloma.

„Pareiga dalyvauti surašyme įtvirtinta įstatymu. Lietuvos Respublikos statistikos įstatymo 14 straipsnio 3 dalyje numatyta, kad fiziniai asmenys privalo teikti duomenis, jeigu tai nustato įstatymai arba Oficialiosios statistikos darbų programa. (…) Už statistinių duomenų nepateikimą arba melagingų statistinių duomenų pateikimą numatyta atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 1732 straipsnį”, – sakė D.Padvarietienė.

Statistinių duomenų nepateikimas nustatyta tvarka oficialiąją statistiką tvarkančioms institucijoms ir įstaigoms arba melagingų statistinių duomenų joms pateikimas – užtraukia baudą nuo 500 litų iki 1000 litų.

Jei asmuo jau kartą buvo baustas už šio straispnio pažeidimą, tai kitą kartą jam gresia bauda nuo 3 tūkst. iki 6 tūkst. litų.

Anot jos, paprasčiausia surašyme dalyvauti pildant anketą internetu.

„Tada nereikės bendrauti su surašinėtoju, visi sutaupysime laiko”, – teigė portalo viešnia.

Užduoti klausimus ir perskaityti visus atsakymus galite ČIA.

Primename, kad gyventojų ir būstų e. surašymo sistema pradėjo veikti kovo 1 d. 10 val. ir veiks iki kovo 14 d. 12 val.

Norint susirašyti el. būdu reikia jungtis adresu www.esurašymas.lt.

Balandžio 5–gegužės 9 d. vyks antrasis surašymo etapas: gyventojus, kurie elektroniniu būdu surašė ne visus savo būsto gyventojus ar išvis nedalyvavo e. surašyme, aplankys surašinėtojai ir paprašys atsakyti į surašymo lapo klausimus.

Surašymo darbuotojus bus galima atpažinti iš surašymo darbuotojų pažymėjimų ir specialių portfelių. Būstų, kurių visi gyventojai kovo 1–14 d. buvo surašyti elektroniniu būdu, surašinėtojai nelankys.

Surašymo klausimais gyventojai gali pasiteirauti nemokamu telefonu 8 800 01 418 arba el. paštu surasymas@stat.gov.lt, taip pat kviečiami apsilankyti surašymo profilyje „Facebook“ tinkle. Daugiau informacijos apie surašymą galima rasti Statistikos departamento interneto svetainėje www.stat.gov.lt.

Prieš 10 metų Lietuvoje vykusiame surašyme dalyvavo 3,4 mln. gyventojų. Įvairiais apskaičiavimais, per šį laikotarpį Lietuvą paliko nuo 300 tūkst. iki pusės milijono gyventojų.

Surašymo procedūra šiemet vyksta visose Europos Sąjungos valstybėse. Toks yra Europos Parlamento ir ES Tarybos nurodymas.

 

{diena2}