Alimentų nemokančius tėvus kals ant gėdos stulpo

Vaikų išlaikymo fondui (VIF) dėl alimentus savo vaikams vengiančių mokėti tėvų ėmus kreiptis į teismus per devynis mėnesius į valstybės biudžetą jau grįžo beveik pusė milijono litų. Kad šis procesas įgautų pagreitį, skolininkų pavardės bus viešinamos.

Prieš beveik ketverius metus įkurtas VIF pinigus iš skolininkų pradėjo susigrąžinti tik praėjusių metų balandį.

Anksčiau prie sienos priremti savo atžalomis nesirūpinančių tėvų nebuvo galima pagal įstatymus – nuo skolos nemokėjimo pradžios turi būti praėję ne mažiau kaip dveji metai, arba susikaupusi 2500 litų skola. Be to, iš valstybės biudžeto nebuvo skirta lėšų išieškojimo vykdymui pradėti.

Kai tik fondo administracija ėmė inicijuoti ikiteisminius tyrimus dėl skolininkų baudžiamosios atsakomybės už vengimą mokėti alimentus, procesas pajudėjo iš mirties taško ir daugiau nei 48 mln. litų per metus vienišoms mamoms išdalijantis VIF ėmė susigrąžinti pirmąsias lėšas – daugiau nei 400 tūkst. litų iki šiol.

„Kai kurie tėveliai mėgina susitarti gražiuoju ir pasirašo skolos mokėjimo grafikus. Kiti suskumba atsiskaityti patys ir nelaukia, kol jiems priminsime apie įsipareigojimus“, – LŽ teigė VIF Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė Asta Lukošaitienė. Anot jos, netrukus VIF įvairiomis priemonėmis pradės skelbti alimentų savo vaikams nemokančių tėvų pavardes. Tai taip pat padės sugrąžinti dalį valstybės pinigų į biudžetą.

Šiuo metu alimentus VIF moka 25 tūkst. nepilnamečių. Didžiausia skiriama suma – 195 litai per mėnesį vienam be tėvo augančiam vaikui. Svarbiausias VIF privalumas – skolininkas valstybei yra įsipareigojęs iki gyvos galvos. Už delsimą mokėti alimentus „užmaršuolis“ privalo atseikėti 5 proc. metinių palūkanų.

Dvi dukras auginanti kaunietė Zita R. su vyru išsiskyrė dar prieš 14 metų, tačiau vaikams išlaikyti būtinų pinigų iš jo negavo nė sykio. „Prieš trejus metus jis mums jau buvo skolingas 20 tūkst. litų, bet jų net neketina grąžinti, nes neturi iš ko“, – skundėsi LŽ kalbinta moteris.

Mažas pajamas turinti kaunietė su nepilnametėmis dukromis glausdavosi pas pažįstamus, kad nereikėtų mokėti už būsto nuomą. Kai Zita R. kreipėsi į VIF, tuo metu jos vaikams skirti alimentai tesiekė po 52 litus, dabar didžiausia suma, kaip jau minėta, – 195 litai.

„Pasiteiravusi, kodėl gaunu mažesnę sumą nei kitos mamos, sužinojau, kad galiu kreiptis į teismą, bet tam reikės samdytis advokatę. Suabejojau, ar suma, kurią sumokėsiu man atstovaujančiam žmogui, apskritai kada nors sugrįš“, – dėstė Zita R.

Jos nuomone, valstybė turi daugiau galimybių kovoti su nemokiais skolininkais nei vienišos mamos. Gavę VIF raštą, reikalaujantį susimokėti skolą valstybei, vyriškiai sukrunta, nes supranta, kad ji – neišnyks, o tik didės.

 

{alfa2}