Gerumo dienos koncerte sergantiems vėžiu paaukota du milijonai litų

Aštuntąjį kartą LNK televizija su būriu žvaigždžių, visuomenės veikėjų ištarė „Gera daryti gerą“ ir paragino lietuvius aukoti tiems, kuriuos užklupo amžiaus rykšte vadinamas vėžys. Praėjusiais metais vedini gerumo jausmo ir noro padėti, lietuvaičiai sergantiesiems paaukojo 3 milijonus litų, už kuriuos ne vienai šalies onkologinių ligų ligoninei buvo nupirkta reikalinga aparatūra, padedanti vėžį diagnozuoti anksčiau.

„Jeigu mes anksčiau pamatydavome ledkalnio viršūnę, dabar mes galime pamatyti ir visą ledkalnį“, – tvirtino vieni iš medikų.

Sergantiesiems – šalies valdžios dėmesys

Apie sunkią ir dažnai išgąstį keliančią ligą mintimis dalijosi patys įvairiausi žmonės. Seimo pirmininkė Irena Degutienė pasakojo, kad vėžys nusinešė jos tėvo gyvybę.

„Kai jam nustatė vėžį, jis jau buvo ketvirtosios stadijos, todėl padėti nelabai buvo kaip“, – sakė ji.

Vienas iš Gerumo dienos siužetų apie šalies vadovę, apsilankiusią vaikų onkohematologijos klinikoje. Moteris spėjo pažaisti su mažaisiais, pasikalbėti su gydytojais, vaikų mamomis.
Gerumo dienos metu tradiciškai teikiami Gerumo sparnai. Pirmieji „sparnai“ įteikti ligonių Paguodos draugijai, kuri, anot apdovanojimą teikusios laidos „Nauja versija“ vedėjos Agnės Zacharevičienės, „dirba tyliai ir be jokio atlygio“.

Televizijos žiūrovai sergantiesiems vėžiu 20 valandą jau buvo suaukoję beveik pusantro milijono litų.

Kernagis jaunesnysis Gerumo sparną dedikavo mamai

Antrasis Gerumo sparnas atiteko Vytautui Kernagiui jaunesniajam, kurio vadovaujamas Vytauto Kernagio fondas nuolat rūpinasi sergančiais vėžiu, vaistais jiems. Visai neseniai fondas vaistams skyrė 57 tūkstančius litų. Tai pinigai, už kuriuos buvo nupirktos dvi itin brangių vaistų ampulės.

Vis dėlto šie vaistai galbūt kažkam išgelbėjo gyvybes. Dabar fondas laukia naujos vaistų siuntos, kurią taip pat ruošiasi nupirkti. Atsiimdamas apdovanojimą V. Kernagis jaunesnysis sakė norįs sparnus dedikuoti savo mamai – Daliai Kernagienei.

Gerumo dienos proga po devynių mėnesiu pertraukos scenoje vėl pasirodė baleto primarijus Nerijus Juška. Vaikinui šokti vis dar draudžia gydytojai, mat šis patyrė itin sunkų sužalojimą.

Gerumo sparnas – Daliui Mertinui

Aktorius Dalius Mertinas, prieš kelerius metus patyręs, ką reiškia sirgti vėžiu, likimo draugų neapleidžia ir šiandien. Aktorius, kaip ir dalis kovojančių su liga, sirgo kraujo vėžiu, kurio gydymas kainuoja tūkstančius. Tūkstančius kainavo ir paties aktoriaus pergalė prieš ligą. Dažniausiai tokių pinigų sergantieji neturi, todėl aktorius pradėjo kovą dėl to, kad vaistai ligoniams būtų kompensuojami.

„Aš visgi norėčiau kreiptis į laikinai sergančiuosius. Tikėkite, jog viskas praeis, viską nugalėsit. Tariu jums ačiū – trumpas žodis, bet į jį telpa visa mano širdis“, – sakė D. Mertinas. Šiam aktoriui atiteko tretieji Gerumo sparnai.

Siužetuose – lašeliai vilties

LNK televizijos parengtuose siužetuose – ne tik liūdni pasakojimai. Gerumo dienos žiūrovai prisiminė mažą mergaitę, vardu Laurutė. Praėjusiais metais ji televizijos darbuotojams pasakojo savo mėgstamiausių blynų receptą, sakė, kad labai norėtų būti virėja ir grįžti į namus.

Šiemet mergaitė namuose, džiaugiasi jaunesniuoju broliuku ir tvirtina, kad nori būti gydytoja. Laurutė – sveika ir ligoninę jai primena tik patikrinimai kas tris mėnesius. Mergaitė sūpuoja lėlę Rolandą, pavadintą tokiu pat vardu, kaip ir jos gydytoja, ir sako, kad greičiausiai užaugusi bus gydytoja.


Kad padėtų – ryžosi nusiskusti jau ataugančius plaukus

Gerumo sparnais apdovanota Gabrielė – mergaitė, sunkią ligą įveikusi per pusę metų ligoninėje. Ligą ji pamena su ašaromis akyse.

„Visą laiką leidau su močiute, draugų nemačiau. Labai ilgą laiką nemačiau“, – pasakojo mergaitė.

Gabrielė nusifilmavimo klipe „Nereikia šukų, reikia draugų“. Ji sutiko filmuotis nepaisydama to, kad jai greičiausiai teks nusiskusti plaukus, kurie tik tik pradėjo ataugti. Gabrielė sutiko, nes puikiai suprato, kaip sunku būti atstumtam dėl kitokios išvaizdos.

Mergaitei Gerumo sparnus įteikė Andrius Kandelis, kuris – Gabrielės favoritas.

„Tokių mergaičių, tokių vaikų, kurie galvotų ne tik apie save, bet ir apie kitus, labai nedaug. Ačiū tau“ – įteikdamas apdovanojimą sakė A. Kandelis.

Didžiausia svajonė – vairuoti

Marius jau kurį laiką kovoja su vėžiu. Liga pareikalavo iš jo didelės aukos: dėl sarkomos vaikinui teko pašalinti vieną koją. Mariaus tėvai su ašaromis akyse pasakojo, kad po operacijos sūnus užsidarė savy ir vis kartojo, kad dabar jis nebegalės vairuoti.

Vairavimas – viena didžiausių vaikino svajonių: ant lango ligoninėje guli automobilio numeris su užrašu „Marius“, o paauglio tėtis pasakojo, kad nuo mažens moko sūnų apsieiti su mašina, leidžia automobilį išvaryti iš garažo ir įvaryti atgal.

Kita vaikino svajonė buvo susitikimas su Mindaugu Stasiuliu-Saulėnu. Tai išgirdę, LNK televizijos darbuotojai nedelsdami suorganizavo vaikino susitikimą su jo favoritu.

„Aš galiu tave ir dažniau aplankyti, tu tik pasakyk“, – sakė Saulėnas Mariui, kviesdamas prisijungti ir kurti automobilių firmą. Nors Marius tik kukliai linktelėjo galva, nebuvo galima nepastebėti šypsenos jo veide.


Uždeganti energija ir veržlumas

Laidos „Auksinė blykstė“ kūrėjai Živilė Vaškytė ir Kristupas Baublys aplankė berniuką, vardu Edgaras. Kadaise jis buvo visą pasaulį sukrėtusio Arūno Matelio filmo „Prieš parskrendant į žemę“ herojus, šiandien vaikinas beveik pasveikęs. Vis dar reikia nuolat tikrintis, tačiau jo akyse ir veide nuolat šviečia šypsena, o, kaip sako patys „Auksinės blykstės“ vedėjai, energija ir veržlumas uždega visus.

Berniukas su šeima gyvena nuošaliame kaime, iš kurio išvažiuoti net keliasdešimt kilometrų nėra pinigų. Tuo tarpu Edgaras nesiliauja svajoti, o jo svajonės – labai paprastos: pamatyti jūrą, Trakų pilį ir panašiai. Praėjusiais metais laidos kūrėjai Edgarui parodė jūrą ir, pilnomis ašarų akimis, stebėjo, kaip berniukas negali patikėti, kokia neaprėpiama ji yra. Šiemet Edgaras gavo kitą dovaną: malūnsparniu jis buvo pakeltas į orą ir iš dangaus galėjo pamatyti, kaip atrodo Trakų pilis.

Gerumo sparnai – ekskursijų vadovei

Dar vieni Gerumo sparnai atiteko Vytautei Kulevičienei. Ši Naujamiesčio gyventoja, buvusi medicinos sesuo, dabar – ekskursijų vadovė. Ji visas savo jėgas atiduoda tam, kad kaimo žmonės pažintų kultūrą, operą, teatrus.

„Mums neleidžia bendruomenė užsisėdėti“ – juokiasi pagyvenę Naujamiesčio gyventojai, tvirtinantys, kad savo ekskursijų vadovę jie labai myli ir gerbia.

V. Kulevičienei sparnai atiteko už neišsekantį gerumą. Pati moteris papasakojo, jog Krasnojarske jai teko dirbti onkologiniame skyriuje.

„Tai buvo vieni laimingiausių metų mano gyvenime“ – sakė ji.

Dar vienus Gerumo sparnus gavo Klaipėdos apskrities moterų klubas „Smiltė“.

„Būkite geri, padėkite tiems, kam reikia, ir nepagailėkite šį vakarą tų kelių litų, kurių labai laukia mažutės širdelės“, – sakė klubo prezidentė.

Gerumo koncerto pabaigoje paaiškėjo, kad sergantiesiems vėžiu paaukota du milijonai litų. Jie bus skirti nauj
ausios diagnostinės bei vėžio gydymui skirtos aparatūros įsigijimui. Paramą gaus penki onkologinių ligų gydymo centrai Lietuvoje.

Norintys paaukoti, tą gali padaryti skambindami ar siųsdami trumpąsias žinutes numeriais 1890 (2 litai), 1891 (5 litai), 1892 (10 litų) dar ir šiandien visą dieną.

 

{alfa2}