„Maisto bankui“ suaukota produktų už 670 tūkst. litų

Susumavus išankstinius savaitgalį vykusios „Maisto banko“ akcijos rezultatus paaiškėjo, kad sunkmetis nesumažino aukotojų dosnumo.

Penktadienį ir šeštadienį 48 miestų parduotuvėse šurmuliavusiame labdaros vajuje surinkta maisto už 670 000 litų. Tai šiek tiek daugiau, nei pernai pavasarį „Maisto banko“ aruodus papildžiusios atsargos.

Parduotuvėse pirkėjus kvietę aukoti maisto nepasiturintiems savanoriai suskaičiavo daugiau nei 125 tonas paaukotų ilgai negendančių maisto produktų.

 

Atsiliepę į akcijos organizatorių prašymus, geradariai labdarai daugiau nei anksčiau nupirko aliejaus, mėsos konservų, margarino ir miltų. Aukodami maistą, pirkėjai galvojo ir apie artėjančias Velykas – akcijos metu gauta virš dviejų tūkstančių pakuočių kiaušinių.

 

Pasak „Maisto banko“ direktorės Deimantės Žebrauskaitės, surinkta „riebesnė“ parama leis kurį laiką sočiau maitinti apie 40 tūkstančių skurdžiai gyvenančių žmonių.

 

Surinktas maistas atiteks socialinių organizacijų globojamoms mažas pajamas turinčioms šeimos, neįgaliesiems, seneliams, vienišoms vaikus auginančioms mamoms, labdaros valgyklų lankytojams.

 

„Maisto banko“ akcijos organizatoriai širdingai dėkoja maistą aukojusiems žmonėms už jų dosnumą. Akcijos savanoriai liudijo gavę ne vieną pilną vežimėlį kelis šimtus litų kainuojančių maisto produktų. Tačiau labiausiai jaudino aukojami makaronai ar kruopos pačių sunkiai  besiverčiančių žmonių. Vilniuje viena močiutė „Maisto banko“ savanoriams įteikė naminės uogienės ir stiklainį pačios konservuotų agurkų.

 

Vilniuje ir Klaipėdoje akcijos dalyvių aktyvumas buvo kiek žemesnis nei pernai. Sostinėje surinkta 38,5 tonos 196 tūkstančių litų vertės įvairių maisto produktų. Praeitą pavasarį vilniečių „Maisto banko“ akcijos derliaus vertė siekė 199 tūkstančius litų. Uostamiesčio akcijos rėmėjai sunešė šiemet 20,4tūkst. vnt. maisto produktų už 66 tūkst. litų, tuo tarpu pernai  paaukota už 81400Lt.

 

Tuo tarpu Kauno ir Panevėžio miestų gyventojai buvo dosnesni nei anksčiau.  Laikinosios sostinės gyventojai nepasiturintiems savaitgalį paaukojo maisto už 134 000 Lt– tai 13 tūkstančių litų daugiau, nei surinkta praeitą balandį. Panevėžiečių indėlis į „Maisto banko“ akciją šiemet pasiekė 39,7 tūkst. Lt sumą.

 

Daugiau paramos maistu surinkti leido platesnis nei anksčiau „Maisto banko“ akcijos dalyvių skaičius. Be „Maxima“, „Iki“ ir „Rimi“ prekybos tinklų parduotuvių, paramos maistu rinkėjus šiemet įsileido „Šilo“, „Prismos“ ir „Norfos“ prekyvietės.

 

Prisidėjo ir politikai, ir žvaigždės

 

Asmeniniu dalyvavimu „Maisto banko“ akcijoje visuomenę kvietė padėti nepasiturintiems ir žymūs Lietuvos žmonės. Bajorų kalvų „Iki“ parduotuvėje maisto paaukojusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė sakė daug metų dalyvaujanti „Maisto banko“ rengiamoje labdaringoje akcijoje. Brangstant maisto produktams labiau nei kada nors anksčiau būtina dalintis su mažas pajamas turinčiais žmonėmis, sakė parlamento vadovė.

 

„Maisto banko“ akcijoje dalyvavęs žurnalistas ir rašytojas Algimantas Čekuolis priminė, kad musulmonų kraštuose yra įprasta 10% pajamų skirti labdarai. „Tokios akcijos turėtų vykti ne kartą du per metus, o kas mėnesį“, siūlė garbaus amžiaus eruditas.

 

Savanorių „Rimi“ parduotuvėje rinkusiems paramą „Maisto banko“ talkininkams įteikęs krepšelį maisto produktų, Europos parlamento narys Justas Paleckis  akcentavo nevyriausybinių organizacijų svarbą kovojant su skurdu ir maisto švaistymu. „Europa ruošiasi įsipareigoti iki 2020 metų perpus sumažinti išmetamo maisto kiekį – labai svarbu, kad tinkamas vartoti maistas keliautų ant skurstančiųjų stalo, o ne sąvartynan“. Europarlamentaras prisiminė savaitgalį pavėžėjęs studentų porą, turėjusią pinigų tik vienam iš dviejų dalykų – vakarienei arba autobuso bilietams.

 

Kauno „Akropolio „Maximoje“ su šeima atvykęs paaukoti maisto nepasiturintiems Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas kvietė šalies gyventojus solidarizuotis su paramos rinkėjais.

 

Neseniai viceministro pareigas pradėjęs eiti Dalius Bitaitis su sūnumi krepšelį maisto produktų perdavė Vilniaus „Mindaugo „Maximoje“ budėjusiems akcijos savanoriams.

 

Paramą „Maisto banko“ akcijai pademonstravo ir TV ekrano žvaigždės – hiphopo atlikėjas Svaras ir grupės „Olialia pupytės“ narės Oksana, Marina ir Skaistė.

 

{diena2}