Paauglys įkalintas, nes neatskleidė kompiuterio slaptažodžio

 

Devyniolikmetis Oliveris Drage’as buvo pasodintas į kalėjimą keturiems mėnesiams už tai, kad atsisakė duoti vaiko apsaugos policijai savo kompiuterio slaptažodį. Jis buvo suimtas, tiriant vaikų seksualinio išnaudojimo bylą. Pareigūnai jo kambaryje atliko kratą ir įtarė, kad kompiuteryje gali būti jiems reikalinga informacija.

Paauglio kompiuteris buvo konfiskuotas, bet, nežinodami sudėtingo 50 simbolių slaptažodžio, pareigūnai negalėjo peržiūrėti jo turinio. O. Drage’as buvo oficialiai paprašytas pasakyti slaptažodį, bet to nepadarė.

Įstatymai, suteikiantys policijai daugiau įgaliojimų, susidūrus su šiuolaikinėmis technologijomis, buvo išleisti, kai policijos vyresnybė įspėjo vyriausybę, kad sunkių nusikaltimų tyrimai sustoja, kai jie susiduria su saugumo technologijomis, kuriomis paslepiama kompiuteriuose esanti informacija.

Vidaus reikalų ministerija sudarė teisines sąlygas tam, kad būtų galima sužinoti slaptažodžius ir standžiųjų diskų užšifravimo raktus. Nuo 2008 m. buvo oficialiai įspėti aštuoni asmeninio kompiuterio vartotojai – keturių atžvilgiu buvo pradėti tyrimai dėl teroristinės veiklos.

Detektyvas Neilas Fowleris sako: „Anksčiau O. Drage’as buvo charakterizuotas teigiamai, taigi teisėjo sprendimas skirti laisvės atėmimo bausmę rodo, kaip rimtai teismai žiūri į šią nusikaltimo rūšį.“

„Kompiuterinės sistemos nuolat tobulėja, todėl siekiama parodyti, kad bus rimtai kovojama su tais, kurie naudojasi internetu, darydami nusikaltimus. Tai yra įspėjimas tiems, kurie bando paslėpti savo nusikalstamą internetinę veiką, kad jie stos prieš teismą ir sulauks nuosprendžio.“

 

{alfa2}