Taupant biudžeto lėšas, siūloma mažinti valstybės politikų ir pareigūnų atlyginimus

 

Vyriausybė siūlo nuo gegužės 1 d. brangiau apmokamų valstybės politikų ir valstybės pareigūnų pareiginių algų koeficientus sumažinti. Algų koeficientus, kurių dydis šiuo metu yra 12,9 ir didesnis, siūloma sumažinti 12 procentų. Merų, merų pavaduotojų ir kitų mažiau apmokamų valstybės pareigūnų – nuo 3,7 iki 11 procentų.


Pagal specialius įstatymus paskirtų valstybinių komisijų, tarnybų pavaduotojų ir narių bei kitų Seimo ar Respublikos Prezidento paskirtų institucijų ir įstaigų pareigūnų, kurių pareiginių algų koeficientai yra 7,3 ir mažesni, pareiginių algų siūloma nekeisti. Tai atitinka Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimo projekte numatomas valstybės tarnautojų pareiginių algų mažinimo nuostatas.

Šis pakeitimas siūlomas galioti laikinai, iki 2010 m. gruodžio 31 d. Jei šiam Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui dėl valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo tvarkos pakeitimų pritars Seimas, preliminariais skaičiavimais valstybės biudžeto išlaidos turėtų sumažėti apie 1 mln. litų per mėnesį.

Pavyzdžiui, Ministras Pirmininkas tokiu atveju gautų ne 25,8, o 22,7 bazinio pareiginio dydžio atlyginimą, ministras – ne 23,8, o 20,94, Seimo narys ne 19,4, o 17,07, Generalinis prokuroras – ne 16,7, o 14,7. Šiuo metu pareiginės algos bazinis dydis, taikomas apskaičiuojant valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareigines algas, yra 475 litai.

 

 

www.infomazeikiai.lt informacija.