Aptarti aktualiausi "Mažeikių naftos" klausimai

Šiandien Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas priėmė kompanijos „PKN Orlen” atstovų delegaciją.

Susitikime buvo aptarti produktotiekio (Mažeikiai-Klaipėda), „Mažeikių naftos” akcijų pardavimo klausimai, trumpai aptarta tautinių mažumų tema. Seimo Pirmininkas taip pat domėjosi įmonės veikla, jos pelningumu, rentabilumu ir ateities perspektyvomis apsirūpinant nafta ir parduodant produkciją.

Lenkijos įmonės atstovai pabrėžė, kad jų prioritetas yra „Mažeikių naftos” modernizacija ir verslo plėtros planai, pagal kuriuos norima nutiesti produktotiekį (Mažeikiai-Klaipėda) efektyvesniam naftos produktų transportavimui.

„Uždarius „Družbos” naftotiekį esame priversti naudotis Būtingės terminalu, o tai nėra palanku nei ekonomine, nei saugumo prasme. Todėl sieksime įsigyti „Klaipėdos naftos” terminalo operatoriaus kontrolės teises ar kontrolinį akcijų paketą. Priešingu atveju, jei nesutaupysime logistikos srityje, būsime priversti taupyti kitose. Bus mažinamos investicijos, darbuotojų skaičius”, – teigė „PKN Orlen” valdybos pirmininkas Jacek Dariusz Krawiec.

Tuo tarpu Seimo Pirmininkas pabrėžė, kad uždarius Ignalinos atominę elektrinę ir neužsitikrinus pakankamo gamtinių dujų importo, „Klaipėdos naftos” strateginė reikšmė Lietuvos saugumui dar labiau išaugs. Ji taps gyvybiškai svarbiu kanalu tamsiųjų naftos produktų resursams, todėl šio klausimo negalima spręsti atskirai nuo strateginių Lietuvos uždavinių ir saugumo.

„Lietuvai pelningai dirbanti įmonė, kuri įneša didžiausią dalį į valstybės biudžetą, yra labai aktuali, todėl tikiu, kad mūsų šalies vyriausybei ir „PKN Orlen” einant partnerystės keliu ir radus abi puses tenkinantį sprendimą, Seimui nepritrūks politinės valios ir galios šiam sprendimui pritarti”, – sakė A. Valinskas.

Susitikime, kuris įvyko „PKN Orlen” atstovų iniciatyva, taip pat buvo trumpai aptarta tautinių mažumų problematika. Seimo Pirmininkas Lenkijos atstovus patikino, kad netrukus turėtų būti išspręstas ilgai vilkinamas dvigubų pavardžių klausimas.

„Tikiuosi, kad ir šis, ir Lenko kortos klausimas bus sprendžiami atskirai, nesiejant etninių, ekonominių ir politinių sričių”, – sakė Seimo Pirmininkas.

Susitikime su Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininku dalyvavo „PKN Orlen” valdybos pirmininkas Jacek Dariusz Krawiec, jo pavaduotojas finansų klausimais Slawomir Jedrzejczyk, patarėjas strategijos klausimais Wojciech Wroblewski, AB „Mažeikių nafta” valdybos pirmininkas Marek Mroczkowski, Lenkijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Janusz Skolimowski.