Nuo rugsėjo mokiniai valgys tik sveiką maistą
Visuomenės sveikatos biuras informuoja, jog nuo rugsėjo 1 d. mokiniams nebus galima tiekti sveikatai nepalankių produktų: bulvių traškučių, saldainių, šokolado, maisto produktų su tam tikrais maisto priedais, gazuotų bei energetinių gėrimų, sultinių koncentratų, kavamedžio pupelių kavos, rūkytos žuvies, konservuotų mėsos ir žuvies gaminių, maisto, į kurio sudėtį įeina GMO.
Valgykloje, matomoje vietoje, bus iškabinami valgiaraščiai, suderinti su teritorine visuomenės sveikatos priežiūros įstaiga, sveiką mitybą skatinanti informacija. Valgiaraščiai sudaromi 20 dienų laikotarpiui. Sudarant valgiaraščius turi būti atsižvelgiama, kad pusryčiai sudarytų 25 proc. paros energijos, pietūs – 30–40 proc., priešpiečiai arba pavakariai –15 proc.
Kasdien mokyklose per ilgąsias 20–30 min. pertraukas turi būti organizuojami pietūs. Pietums turi būti tiekiamas šiltas patiekalas, sudarytas iš daug baltymų turinčių produktų (mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, pieno produktai) ir daug angliavandenių turinčių produktų (bulvės, makaronai, kruopos ir pan.), taip pat daržovės / vaisiai arba jų salotos, duona (rekomenduojama, ruginė) ir gėrimas (rekomenduojama sultys).
Vienas iš karštų pietų patiekalų turi būti tausojantis virškinimo sistemą, t. y. pagamintas garuose, troškintas ar virtas vandenyje. Valgymo metu ant stalų neturi būti druskos. Mokiniams mokykloje turi būti sudarytos higieniškos sąlygos atsigerti vandens.
Nedraudžiama mokyklose įrengti maitinimo automatų, tačiau juose nebus galima prekiauti bulvių traškučiais, saldumynais, gazuotais ar energiniais gėrimais ir pan.
Mokykloms rekomenduojama dalyvauti Europos sajungos finansuojamose programose: pieno produktų vartojimo vaikų ugdymo ir švietimo įstaigose programoje “Pienas vaikams” bei vaisių vartojimo skatinimo programoje.
{vtv2}