Adamkaus ir Grybauskaitės pietūs: mokesčiai ir prezidento postas

www.alfa.lt

Prezidentas Valdas Adamkus su eurokomisare Dalia Grybauskaite sekmadienį prie pietų stalo Turniškių rezidencijoje kalbėjo apie finansinę krizę, naujus mokesčius ir būsimuosius prezidento rinkimus.
V.Adamkus norėjo iš pirmų lūpų išgirsti atsakymą į klausimą, kurio iš D.Grybauskaitės per šį jos vizitą tėvynėje taip ir nesulaukė Lietuva, – ar eurokomisarė bandys siekti aukščiausio šalies posto. Tačiau tiesaus atsakymo nesulaukė, rašo „Lietuvos rytas“.

Laiko paskelbti sprendimą liko nedaug: iki pretendentų įregistravimo kandidatais į prezidento postą Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) – trys savaitės. Kol kas VRK nėra gavusi nė vieno pretendento, panorusio užsiregistruoti kandidatu prezidento rinkimuose, pareiškimo.

Papietauti su eurokomisare šalies vadovas ruošėsi praėjusios savaitės pradžioje, prieš išvykdamas į tarptautinį forumą Šveicarijos kalnų kurorte Davose, tačiau nerado laiko. Todėl ji buvo pakviesta pietų į Turniškes paskutinę savo viešnagės dieną Vilniuje.

Stalas buvo padengtas trims asmenims – Almai Adamkienei, V.Adamkui ir D.Grybauskaitei.

Eurokomisarei taip pat buvo svarbu pasitikrinti, ar jos kandidatūrą palaikys populiariausias šalies politikas.

Anksčiau V.Adamkus buvo užsiminęs, kad savo akiratyje regi niekada nebuvusį politikoje jauną žmogų, kurį ir norėtų matyti prezidento poste. Kas tas įpėdinis, V.Adamkus viešai neįvardijo.

Paklaustas, ar nesijaučia įsižeidęs, kad nebuvo pakviestas pas prezidentą pietų, per kuriuos galbūt sprendėsi Lietuvos ateitis, Seimo vedėjas Arūnas Valinskas teigė, jog pietūs Turniškėse – privatus V.Adamkaus ir D.Grybauskaitės reikalas.

Paklaustas, ar pats dalyvaus prezidento rinkimuose, A.Valinskas tiesaus atsakymo irgi vengė: „Vasario 22 dieną vyks mūsų partijos suvažiavimas, per kurį ir nuspręsime, ar kelsime savo kandidatą, ar ką nors paremsime“.

Premjeras Andrius Kubilius, palaikantis D.Grybauskaitės kandidatūrą į prezidento postą ir pasiryžęs padaryti viską, kad jo vadovaujami konservatoriai ją paremtų, sekmadienį prie pietų stalo Turniškėse taip pat nebuvo pakviestas ir tvirtino apie šį neoficialų susitikimą nieko nežinojęs.

Neoficialiomis žiniomis, apie galimybę dalyvauti prezidento rinkimuose svarsto Seimo vedėjas Arūnas Valinskas, užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, parlamentaras Valentinas Mazuronis, buvę Seimo nariai Algimantas Matulevičius ir Kęstutis Čilinskas.
Tarp socialdemokratų yra bent keli galimi kandidatai – buvęs prezidentas ir premjeras Algirdas Brazauskas, partijos ir opozicijos lyderis Gediminas Kirkilas bei parlamentarai Algirdas Butkevičius ir Juozas Olekas.