TOP 10: Elektronikos vagystės

alfa.lt

Savotiškas nuolat tobulėjančių elektroninių prietaisų populiarumo rodiklis yra vagysčių statistika, kurią renka JAV Federalinis tyrimų biuras. Čia užtikrintai pirmauja nešiojamieji kompiuteriai – šiemet užregistruota 109 tūkst. vagysčių. Ekspertų skaičiavimais, tik 18 proc. kompiuterių pavyksta grąžinti savininkams.

Antroje elektronikos prietaisų vagysčių reitingo vietoje įsitvirtino mobilieji telefonai ir smartfonai. Šiais metais buvo pavogta 80 tūkst. šių prietaisų, t. y. 33 proc. daugiau nei 2006 m.

 

Trečioje „liūdno“ reitingo vietoje netikėtai atsidūrė televizoriai. Šiuolaikiniai plazminių ekranų ar skystųjų kristalų plokščių televizorių modeliai yra kur kas patrauklesnis laimikis nei ankstesni, sunkiai pakeliami, griozdiški monstrai su kineskopais. Rezultatas – daugiau nei 53 tūkst. vagysčių, 130 proc. daugiau, palyginus su 2006 m.

GPS navigaciją tikriausiai pamėgo ne tik dori piliečiai, bet ir nusikaltėliai. Einamaisiais metais buvo pavogta 24 700 GPS prietaisų. Vagysčių skaičius, palyginus su 2006 m. (3 700 prietaisų), pakilo į svaiginamą aukštį ir buvo 700 proc. didesnis.

Skaitmeninių vaizdo kamerų vagysčių skaičiaus augimas buvo ne toks staigus – tik 25 proc. per paskutiniuosius trejus metus. Pavogta 19 600, 2006 m. – 15 600 kamerų.

Skaitmeniniai grotuvai, o ypač iPOD atrodo labai patraukliai ir išsiskiria „patogiais“ vagystei dydžiais. Be abejo, nusikaltėliai pastebėjo ir „įvertino“ šiuos privalumus – vagysčių augimas, palyginus su 2006 m., sudarė 91 proc., nuo 8 900 iki 17 000 atvejų. Įdomi yra stereo sistemų vagysčių statistika. Jų populiarumas staigiai nukrito po 2004 m. rinką sudrebinusio iPOD pasirodymo. Rezultatas – vagysčių sumažėjo daugiau nei perpus, nuo 30 800 2004 m. iki 14 000 šiemet.

Priešpaskutinė kriminalinio TOP 10 vieta įrodo, kad kriminaliniame pasaulyje daugėja šiuolaikinių informacinių technologijų gerbėjų. Spręskite patys: nė vienos belaidžių prieigos taškų ir maršrutizatorių vagystės 2005 m. ir 11 600 užregistruotų vagysčių šiemet.

Vagysčių sąrašą vainikuoja atminties raktai, vagiami beprotiškais kiekiais. Kelias dešimtis dolerių kainuojantys prietaisai aiškiai demonstruoja, kad prietaise saugomų duomenų kaina dažnai viršija jo paties vertę. Šiuo atveju ekspertai pataria naudoti duomenų kodavimą ir būtinai pasirūpinti atsarginėmis svarbios informacijos kopijomis. Be to, siūloma vis daugiau sprendimų, leidžiančių atsekti pavogtus prietaisus (ypač mobiliuosius telefonus ir nešiojamuosius kompiuterius).