Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos nenori net „Lukoil“

Pasklidus žiniai, kad Lenkijos koncernas „PKN Orlen” galutinai apsisprendė parduoti Mažeikių naftą, o vienu iš galimų pirkėjų-favoritų laikytas Rusijos naftos koncernas „Lukoil“ pareiškė, kad net neketina jos pirkti ir oficialiai paneigė visus gandus dėl galimo investavimo į bendrovę „Orlen Lietuva”, rašo trečiadienio numeryje dienraštis „Dziennik Gazeta Prawna“. Rusijos naftos koncernas „Lukoil“ pastaruoju metu įsigijo įmonių Europoje ir pirkti naujų neplanuoja.

 

Vladimiras Semakovas iš „Lukoil“ centrinės būstinės Maskvoje antradienį Lenkijos leidinį patikino, kad koncernas visai nesidomi Mažeikių bendrove, tuo labiau, kad jis įsigijo kompanijai ISAB priklausiusią naftos perdirbimo įmonę Sicilijoje ir kompanijos TNR kontroliuotą naftos perdirbimo įmonę Nyderlanduose.

 

Abu sandorius „Lukoil“ sudarė praėjusiais metais, kurie atsiėjo apie 2,8 milijardo dolerių. Kaip tik tiek kompanija „PKN Orlen“ išleido, pirkdama naftos perdirbimo įmonę Mažeikiuose. Dabar Lenkijos kompanija norėtų atgauti nors 2 milijardus dolerių.

 

Investicijų firmos „Solid“ analitikas Denisas Borisovas mano, kad Mažeikių įmonės vertė – apie 1,5 milijardo dolerių. Rusijos koncernui tokios išlaidos būtų „pagal kišenę“, tuo labiau, kad  „Lukoil“ turi savos naftos, degalų rezervuarų Latvijoje, degalinių tinklą Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

 

Koncernui trūksta tik naftos perdirbimo įmonės mūsų regione, tad pareiškimas, kad jis nesidomi Mažeikių įmone, labai netikėtas, konstatuoja „Dziennik Gazeta Prawna“.

Analitikai teigia, kad naujieji Mažeikių bendrovės savininkai vis tiek bus rusai, tai tik laiko klausimas.

 

www.atn.lt