Pernai iš Lietuvos emigravo beveik 35 tūkst. jaunų lietuvių

emigracija

Statistikos departamentas praneša, kad pernai emigravo 34,7 tūkst. šalies gyventojų, tai 1,5 karto daugiau negu 2008-taisiais. Per paskutinius penkerius metus iš Lietuvos emigravo 160,8 tūkst. šalies gyventojų ir net 63% emigruojančių deklaruoja savo išvykimą.

Pagrindinis emigracijos tikslas – darbas ir pernai, net 86 procentai visų emigrantų, išvyko į užsienį dirbti.

 

Dažniausiai mūsų šalies gyventojai emigruoja į Jungtines Karalystes (išvyko 33 procentai emigrantų), per pus mažiau į Airiją – 14, Baltarusiją – 9, Jungtines Amerikos Valstijas – 8, Vokietiją ir Ispaniją – po 6, Rusijos Federaciją – 5 procentai.

Taip pat pastebima, kad didėja vyrų emigrantų dalis. 2009 m. emigravę vyrai sudarė 60, moterys – 40 procentų visų emigrantų, o per paskutiniuosius penkerius metus du iš trijų emigrantų buvo 20–49 metų amžiaus, tačiau vaikų iki 14 metų amžiaus išvyko mažiau.

Statistikos departamento išankstiniais duomenimis, 2010 m. gegužės mėn. savo išvykimą iš Lietuvos deklaravo 10 tūkst. Pagrindinė didelio šių metų balandžio–gegužės mėn. deklaravusiųjų savo išvykimą skaičiaus priežastis – emigrantų siekis įteisinti savo išvykimą dėl Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatyme nustatytos prievolės nuolatiniams šalies gyventojams mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

 

ŠALTINIS: Statistikos departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės

{parasas}