„Ūkininkų turgelis“ Mažeikiuose sunkiai sau skinasi kelią

Ūkininkų turgelis

Itin didelio susidomėjimo visoje Lietuvoje sulaukęs „Ūkininkų turgelis“, Mažeikiuose tuo pasigirti negali. Dar ne taip senai vietinis radijas kvietė rajono ūkininkus burtis į ūkininkų turgelį ir mažeikiškiams pardavinėti savo pagamintą produkciją. Portalas infoMažeikiai.lt nusprendė pasidomėti ar šis, visoje šalyje populiarus projektas, Mažeikiuose atrado savo pirkėjų nišą.

 

Pakalbinus UAB „Mažeikių turgus“ direktorę Ireną Marcinkevičienę, paaiškėjo, kad prognozuoto susidomėjimo, deja, nesulaukta.

 

„Mes ūkininkams suteikiame visas sąlygas, kad jie galėtų prekiauti pas mus savo ūkiuose užauginta ir pagaminta produkcija, tačiau  šiai dienai „Ūkininkų turgelyje“ prekiauja vos keletas ūkininkų. Pasak jų, jie nespėja vienu metu ir prekiauti ir gaminti, o papildomų darbuotojų samdyti paprasčiausiai neišgali.“- susidariusią situaciją komentavo I. Marcinkevičienė.

 

Idėją pardavinėti maisto produktus tiesiai iš ūkių remia ir Žemės ūkio ministerija, ir Seimo Kaimo reikalų komitetas, ir higienistai, tačiau tam reikia ir pačių ūkininkų iniciatyvos. Juk šis projektas pirmiausia naudingas patiems ūkininkams, kuriems sunku pasiekti pirkėją, nes jie yra priklausomi tiek nuo perdirbėjų, tiek nuo prekybininkų.

 

Ne paslaptis, kad tai naudinga ir pirkėjams, nes „Ūkininkų turgelyje“ visa produkcija yra lietuviška. Čia galima nusipirkti natūralių, lietuviškų ir net ekologiškų ūkininkų gaminių tiesiai „iš pirmų rankų“.

 

Šiandien ryte, Mažeikių turgelyje, savo pagaminta produkcija prekiavo trys pieno ūkiai iš Šerkšnėnų (ūkininkė G. Jokubauskienė), Plinkšių (ūkininkė L. Girdenienė) ir Užlieknės (ūkininkė L. Leikienė) ir tik vienas ūkininkas iš Plungės (K. Baginskas), kuris pirkėjams pateikė savo ūkyje pagamintus mėsos gaminius. Kiek daugiau ūkininkų pirkėjams pateikia daržovių ir uogų, išaugintų savo ūkiuose.

 

Kiekvienais metais braškėmis turgelyje prekiauja Vidmanto Viliaus ūkis iš Tirkšlių, taip pat braškininkai iš Skuodo bei smulkesni vietiniai ūkiai.

Šiemetinis menkas braškių derlius nelepina nei prekeivių, nei pirkėjų, nes kilogramas „raudonojo aukso“ kainuoja nuo 7 iki 11 litų.

 

{parasas}