10 faktų apie rūkymą ir jo sukeliamą žalą

Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) kasmet, minėdama Pasaulinę nerūkymo dieną (gegužės 31 d.), atkreipia dėmesį į tabako sukeliamas ligas ir mirtis bei siūlo priemones, užkertančias kelią tabako gaminių vartojimui ir plitimui. Tabako gaminių naudojimas užima antrą vietą pasaulyje tarp mirties priežasčių.

Kiekvienos valstybės tabako kontrolė apima ne tik tabako gaminių vartojimą, reklamą, gamybą ir prekybą reglamentuojančius teisės aktus, tabako gaminių kainų reguliavimo politiką, bet ir rūkymo prevencijos – visuomenės švietimo, sveikatos ugdymo ir mokymo priemones.

 

PSO skelbia 10 faktų, kurie parodo, kokiu būdu vystosi tabako epidemija bei pateikia informaciją apie kovą prieš tabako pramonės vystymą pasaulyje.

 

1. Tabako epidemija dabar nusineša vieno iš dešimties suaugusiųjų gyvybę. Rūkaliai miršta nuo plaučių vėžio, širdies ir kitų ligų. Jei šios epidemijos nesustabdysime šiandien, 2030 metais rūkymas nusineš vieno iš šešių gyvybę.

2. Pastebėta, kad tabako epidemija labiau paplito išsivysčiusiose šalyse ir daugiausiai yra apėmusi jaunimą bei darbingo amžiaus asmenis. Nustatyta, kad po kelių dešimtmečių 80 proc. šių šalių gyventojų mirs dėl tabako vartojimo. Taip pat tabako gamintojai agresyviai tiria naują rinką – moterų tabako vartojimą, nes šiuo metu moterys tabako gaminių vartoja mažiau už vyrus.

3. Tabako epidemija sukėlė pats žmogaus, todėl ją tikrai įmanoma sustabdyti. Nepaisant to, šiuo metu tik 5 proc. pasaulio gyventojų gyvena tokiose šalyse, kurios visiškai gina savo piliečius, pasitelkdamos kurią nors kovos su rūkymu priemonę, leidžiančią smarkiai sumažinti tabako vartojimą šiose šalyse.

4. Kasdien visame pasaulyje rūkyti pradeda 80-100 tūkst. vaikų. Kone pusė jų gyvena Azijos šalyse.

5. PSO duomenimis, maždaug kas aštuonias sekundes pasaulyje miršta žmogus. Dėl jo mirties kaltas rūkymas ir rūkymo sukeltos ligos.

6. Suskaičiuota, kad nuo rūkymo mirė maždaug dvylika kartų daugiau britų nei jų žuvo Antrajame pasauliniame kare.

7. Tabako dūmuose surasta daugiau nei 4 tūkst. kancerogeninių (vėžį sukeliančių – Alfa.lt) medžiagų, o britų mokslininkai atskleidė, kad beveik 99 proc. moterų nežino, jog rūkymas gali tapti gimdos kaklelio vėžio priežastimi.

8. Daugiau nei pusėje pasaulio šalių vis dar leidžiama rūkyti valdiškose įstaigose, darbo vietose ir kitose uždarose patalpose. Pasitelkus politiką, draudžiančią rūkyti darbo vietose, buvo pasiekta, kad apie 29 proc. dirbančiųjų atsisakė rūkymo.

9. Perspėjantys užrašai ant tabako gaminių sulaiko nuo rūkymo, tačiau tik 15 šalių, kuriose gyvena 6 proc. visos planetos gyventojų, įpareigoja gamintojus naudoti šiuos perspėjančius užrašus, užimančius ne daugiau 30 proc. gaminio viršelio. Apie 40 proc. planetos gyventojų gyvena šalyse, kuriose perspėjimų ant tabako pakuočių nėra arba informacija juose būna klaidinanti.

10. Pakėlus mokesčius tabako gaminių vartojimas paprastai sumažėja 10 proc.: 4 proc. šalyse, kuriose gyventojai gauna dideles pajamas, ir 8 proc. šalyse, kuriose gyventojų pajamos mažos ar vidutinės. Padidintos tabako gaminių kainos gali iki 70 proc. sumažinti mirčių, susijusių su tabako vartojimu.

 

Vykdant rūkymo prevenciją ugdymo įstaigose, daug gali nuveikti sveikatos priežiūros specialistai, mokydami apie rūkymo žalą sveikatai, patardami, kaip efektyviau galima mesti rūkyti bei siūlydami įvairius projektus, skirtus kovai prieš rūkymą.

 

Sveikatos priežiūros specialistai, pasitelkę į pagalbą mokytojus, tėvus, kitus specialistus, gali daug prisidėti, įgyvendindami vaikams ir jaunimui skirtas rūkymo prevencijos priemones, aktyviau dalyvauti keičiant jaunimo požiūrį į rūkymą, kaip į socialinio elgesio normą, perspėdami vaikus ir paauglius apie rūkymo žalą jų sveikatai.

 

{alfa2}