Kubilius: automobilių mokestis – gera idėja, o išmokos motinoms turės mažėti

Premjeras Andrius Kubilius giria Tarptautinio valiutos fondo (TVF) idėją apmokestinti automobilius. Jis taip pat mano, kad metinis mokesčio dydis turėtų, kaip įprasta pasaulyje, prilygti vieno kuro bako kainai. Benzino bakas, kurio talpa yra 50 litrų, šiuo metu kainuoja truputį daugiau kaip 200 litų.

 

Taip pat premjeras leido suprasti, kad nemano, jog motinystės išlaidų galima nemažinti.

„Kaip jau anksčiau žinojome, taip ir dabar žinome, kad motinystės išmokos Lietuvoje yra nustatytos tokios apimties, kokioms Europoje nėra lygių. Tokios išmokos nėra padengiamos jokiomis įmokomis. Ilgai taip negali būti“, – trečiadienį Lietuvos radijui sakė A. Kubilius.

 

TVF pirmadienį paskelbė apskaičiavęs, jog motinystės išmokos lemia maždaug pusę daugiamilijardinės „skylės“ „Sodros“ biudžete.

 

„TVF išvados rodo, jog „žalieji“ mokesčiai, kuriais apmokestinami automobiliai, yra taikomi absoliučioje daugumoje Europos ir viso Vakarų pasaulio valstybių. Vidutinis metinis mokestis reiškia, kad visi, kurie teršia orą (o automobiliai teršia gamtą), yra daugelyje šalių apmokestinami, nes kovoti su tarša yra visų pareiga. Vidutinis tokių automobilių metinis mokestis yra maždaug lygus vieno kuro bako kainai“, – svarstė A. Kubilius.

 

Jis tvirtino, jog naujųjų mokesčių labiausiai turėtų baimintis turtingesnieji gyventojai:

„Nekilnojamojo turto mokesčiu, kaip ir automobilių mokesčiu, labiausiai turėtų būti nepatenkinti tie, kurie yra sukaupę šiek tiek daugiau įvairaus turto.“

 

„Juokauju, aišku, bet kartais atrodo, kaip sugebėjome paskutiniai Europoje priimti krikščionybės krikštą, taip ir kai kurių kitų dalykų bandome išvengti. Nors visi suprantame, kad tai, ką Vakarų Europos šalys seniai taiko, turbūt yra tinkamos priemonės tvarkyti šalies ar savivaldybių finansus“, – sakė premjeras.

 

Vyriausybė yra paskelbusi sieksianti iki 2012-ųjų sumažinti „skylę“ šalies finansuose maždaug 4,5 mlrd. litų, iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

 

TVF nuomone, taupyti Lietuva turėtų visų pirma didindama mokesčius, nes mažinti išlaidų beveik neliko kur. TVF skaičiavimais, daugiausia šaltinių mažinti išlaidas yra „Sodroje“.

 

{alfa2}