Kubilius: jei mamų neliesime, turėsime kelti mokesčius

Alfa.lt

 

Premjeras Andrius Kubilius tikina, kad motinystės (tėvystės) išmokų mažinimas atitinka solidarumo principus ir privalo būti įvykdytas. Kitaip, pasak premjero, turėtų būti daugiau karpomos kitų socialinių grupių eilutės arba didinami mokesčiai.
„Per šias dienas aš susitikau su daugeliu socialinių grupių, kurioms mokamos įvairios socialinės išmokos ir iš visų girdėjau tokius pačius argumentus. „Bočiai“ prašo nemažinti pensijų, profsąjungos – atlyginimų. Ir visi turi labai daug argumentų, sako, kad yra dar kitų eilučių, kurias galima karpyti. Visi išsako, kad galima mažinti viską, tik ne jų eilutes“, – kalbėjo premjeras.

Anot jo, vyriausybė atsisakė planų mažinti tik motinystės išmokų „lubas“, o vėliau dar ir grąžinti tą „atimtą“ dalį mamoms, nes tokiu būdu būtų buvę pasielgta nesolidariai kitų socialinių grupių atžvilgiu.

 

„Iš tikrųjų mes mažiname visas eilutes panašiai. Tai, ką Socialinių reikalų komitetas yra numatęs dėl motinystės, yra kompromisinis variantas, kuris kaip tik atspindi proporcingo solidarumo principą. Visas išmokas, algas mes planuojame mažinti vidutiniškai 10 proc.“, – tikino premjeras. Anot jo, sumažinusi motinystės (tėvystės) išmokas valstybė gali sutaupyti apie 100 mln. litų.

 

„Mes žinome, kokį bendrą rezultatą turime pasiekti. Kitais metais deficitą turime sumažinti 4 mlrd. litų. To siekiame šiek tiek paliesdami ir motinystę, ir pensijas, planuodami ir mokesčius paliesti. Jei mes kuriai nors eilutei nemažiname, kitoms eilutėms turime mažinti daugiau. Jei nemažinsime motinystės išmokų, turėsime didinti mokesčius“, – teigė premjeras.

 

Anot jo, tik antraisiais motinystės atostogų metais perpus sumažinta pašalpa bus kompensuojama galimybe užsidirbti. Anksčiau buvo kalbėta apie galimybę dirbti visų motinystės atostogų metu.

 

Valdančioji koalicija svarsto galimybę motinystės išmokas šiuo metu gaunančioms motinoms (tėvams) mažinti 10 proc., atsisakant ankstesnio siūlymo įvesti išmokų „lubas“.

 

Tačiau būsimoms mamoms nuo kitų metų gegužės, pasak premjero, pirmaisiais metais būtų mokama 85 proc., antraisiais – 50 proc. atlyginimo dydžio pašalpa, kartu ribojant minimalią išmoką – ji negalėtų būti mažesnė nei minimalus atlyginimas, kuris šiuo metu yra 800 litų.

 

Seimas po pateikimo jau yra pritaręs Vyriausybės siūlymui motinystės (tėvystės) pašalpos „lubas“ jau nuo rugpjūčio 1-osios sumažinti nuo 5 iki 2,5 draudžiamųjų pajamų dydžio. Išmokų dydis, jas skaičiuojant pagal gautą atlyginimą, nesikeistų, tačiau jos negalėtų viršyti 3720 litų iki mokesčių.

 

Dabar motinystės pašalpa pirmaisiais metais siekia 100 proc., antraisiais – 85 proc. gauto darbo užmokesčio, tačiau ji negali viršyti 5 draudžiamųjų pajamų dydžio – 7440 litų (iki mokesčių).

 

Vyriausybės užmojais keisti motinystės (tėvystės) išmokų mokėjimo tvarką nepatenkinti vaikus auginantys ir būsimi tėvai protestavo prieš porą savaičių.